19.06.2024

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призовада се спре войната между институциите

Борисов настоя да получи отговор кой е предлагал на Радев да стане част от сглобката, каквото изявление направи във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да спре войната между институциите, а президентът да престане да говори като партиен лидер. В първи коментар след размяната на реплики между Румен Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Борисов се обяви категорично против идеята за импийчмънт на държавния глава:

„Импийчмънт е абсурдно да се говори, не да се мисли, и обратното, разбира се, за човек, пряко избран от народа, е абсурдно, дори както и е абсурдно този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител да говори като партиен лидер и да не харесва до този момент нищо, което се е случило в България, освен служебните правителства“.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов настоя да получи отговор кой е предлагал на Радев да стане част от сглобката, каквото изявление направи във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова:

„Тъй като аз не съм отправил такава оферта да попитате лидерите на другите партии от сглобката, кой е отправил такава оферта… Госпожа Йотова надали си го е изсмукала от пръстите“.

От опозицията също се противопоставиха на идеята за предсрочно прекратяване на мандата на президента Румен Радев. Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов определи като абсурдно точно Делян Пеевски да иска оставката на държавния глава:

„Това противопоставяне по-скоро ми изглежда, че такъв като Делян Пеевски с тези абсурдни ходове по медиите, с които не знам на кой иска да се хареса, може би на някое посолство с надеждата да го изкарат от списъка „Магнитски“, прави реклама на Румен Радев в тази ситуация, защото ми писна да гледам как лицето на дълбоката държава и корупцията в страната говори през медиите за морал“.

От „Има такъв народ“ обвиниха „Продължаваме промяната“ в опит за овладяване на службите за сигурност:

„ПП се опитва и се спрми да си изпълни това, което казаха по време на онзи изтекъл запис в публичното пространство: „Ще ги уволняваме“. Къде законно, къде незаконно. От друга страна, разбира се, битката за влияние в тази порочна сглобка касае договорката, задкулисно някъде, чии хора в чии служби да са“.

Print Friendly, PDF & Email