05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Лидерите на САЩ, Англия, Франция и Германия призоваха за сдържаност за АЕЦ в Украйна

Лидерите на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия обсъдиха проблемите пред сигурността на атомните централи в Украйна, става ясно от прессъобщение на Даунинг Стрийт, цитирано от агенция „Ройтерс“.
В конферентен разговор днес Джо Байдън, Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Олаф Шолц са подчертали колко важно е тези обекти да бъдат обезопасени и са „приветствали разговорите, направили възможна бъдеща мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката атомна електроцентрала“.
Принципна договорка за такава мисия бе постигната в петък от френския президент Макрон в телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин, чиито войски контролират централата на брега на Днепър. Преди това Москва и Киев си размениха обвинения за артилерийски обстрел по съоръженията и подготовка на провокации в района. Инспекторите от Международната агенция ще могат да посетят Запорожката АЕЦ и да анализират състоянието й едва след като бъдат договорени техническите детайли около мисията.
В разговора си вчера Байдън, Джонсън, Макрон и Шолц подчертаха твърдия си ангажимент в подкрепа на Украйна срещу руската агресия, но призоваха за „сдържаност“ на военните около ядрената централа.

Print Friendly, PDF & Email