19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Лена Кирилова, етнограф: Един от големите и тачени в традиционния календар женски празници е Бабинден

На 21 януари се отбелязва Бабинден, един от големите и тачени в традиционния народен календар на българите женски празник. Това заяви Лена Кирилова, гл. уредник в Етнографска къща – Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.
„На този ден народът изразява своята признателност и отдава почит на жените помагачки при раждането, наричани „баби“, без оглед на възрастта им. Натрупаният през хилядолетията човешки опит се е превърнал в чародейство и те са считани не само за опитни акушерки, но и наместнички на Божата майка, притежаващи тайнствени познания да се борят с всички зли сили. Бабинден е празник в чест на бабата, за здраве на децата и родилките и е израз на преклонение на земния човек пред най-святото и велико чудо в природата – раждането. Почетното място е отредено на бабата. Нейните действия по време на гощавката са подчинени на идеята за осигуряване на здраве, плодовитост и многолюдна челяд. Бабата ръси с решето просо на трапезата, крие се зад наредения голям куп от питки, а над главата на най-младата родилка разчупва погача, стиска глава лук, захранва невестата с хляб и сол и др. Някои от участниците в обичая се маскират като булка и зет, старец и баба и др. Основен обреден реквизит е знамето, което се носи от жените до края на деня. Закачливите песни, волните шеги и бурната веселба създават своеобразна забавна атмосфера на празника. Кулминационен момент е обредното къпане на бабата, познато като „влечугане“. Накичена с пуканки и чушки, качена на колесарка, бабата е тържествено отвеждана на реката, като шумното шествие минава през цялото село. На реката бабата се окъпва ритуално, а тя от своя страна плиска вода с пълни шепи нагоре и нарича: „Колкото капки в реката, толкоз деца в селото, толкоз здраве и берекет!“. През целия ден не спират веселието, игрите и пиперливите шеги, а вечерта на мегдана се вие голямо общо хоро“, посочи специалистът.
Във Фейсбук профила на Регионален исторически музей – Добрич са представени стари снимки от фонда на музея, които разказват как добруджанци са празнували днешния ден в отминали времена.
focus-news.net

Print Friendly, PDF & Email