02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кървава трагедия с 45 загинали се разигра на магистрала „Струма“

7 са оцелелите, настанени са в „Пирогов“ без опасност за живота, сред загиналите има и над 10 деца под 18 г.

Пътнически автобус се запали на пътя, а 45 души загинаха инцидента на автомагистрала „Струма“. Трагедията се разигра край село Боснек в нощта срещу вторник, седем души са оцелели.
Сигналът е подаден малко след 2 часа вчера сутринта. На АМ “Струма“, около 31 км е самокатастрофирал автобус, в резултат на инцидента са загинали 45 души. Превозното средство е с регистрация на Р Северна Македония, се казва още в съобщението на полицията, съобщиха от МВР. Своевременно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болнични заведения за лечение.
Шестима от настанените в „Пирогов“ са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в „Пирогов“.
Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията. Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова.
Движението бе преустановено в двете посоки и се пренасочва през Радомир.
Две са основните версии, по които се работи: човешка грешка и техническа неизправност. Тава стана ясно от брифинг на властите от мястото. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че информацията е, че 50 пътници са били в този автобус, 7 са оцелели, 45 са загиналите. Двама са били шофьорите.
На мястото на инцидента пристигнаха премиерът Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.
„Автобусът е със северномакедонска регистрация, водачът е северномакедонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП „Капитан Андреево“ в 21.15 ч. в понеделник, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево.“ Това каза по-рано Станимир Станев, директор на ГД „Национална полиция“, който е на мястото на инцидента с автобуса.
„Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в „Пирогов“ без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство“, каза още Станев. И уточни – 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента.
Най-малкият пътник в автобуса е бил на 4 г. Това съобщава репортерът на БГНЕС от Скопие. Става въпрос за дете родено през 2017г.
Най-възрастният пътник е на 63 години. Той е роден през 1958 г. Според информацията по-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г.
Временно бе ограничено движението в двете посоки на АМ „Струма“ в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“.
Обходният маршрут бе от пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътевъзел „Даскалово“.

Print Friendly, PDF & Email