27.09.2023

Крепостта Овеч – легендата и историята

Върху платото Калето над град Провадия се издига крепост с богата история. Намерени в нея пръстени-печати с орел предполагат, че това е гербът на твърдината, макар византийците да я нарекли Проватон, Овчата крепост
Ако сте избрали Варна или близките курорти за лятната си ваканция, не пропускайте едно различно изживяване в крепостта Овеч.
Eстествената цитадела била използвана още от траките. През III-IV в. ромеите изградили там крепостта Проватон като преден пост срещу нахлуващите от север племена. Славяните я назовали Овеч. Вероятно била използвана от хан Омуртаг, но разцветът й дошъл в епохата на Втората българска държава, когато се свързва с имената на владетелите Петър II и Калоян. Под стените й селският цар Ивайло унищожил цяла византийска армия. По-късно в крепостта били затворени рицари на граф Амедей Савойски.
През ХІIІ-ХІV в. Овеч се утвърдила не само като военен, но и като религиозен и административен център на региона. През 1388 г. 30-хилядна османска армия превзела Овеч. Твърдината била назована Таш Хисар, Каменната крепост. През 1409 г. тя станала център на въстанието на Фружин, син на цар Шишман, но била превзета отново от Муса, син на Баязид I. През 1444 г. войските на Владислав Варненчик разрушили Овеч до основи. Макар възстановена от османците, крепостта загубила своето предназначение и в края на XVII в. била изоставена, пише списание National Geographic.
Крепостта се намира на 53 км западно от Варна и на 410 км източно от София. Достъпна е главно по екопътека откъм Провадия и по автомобилен път, следващ източния подстъп към твърдината, който е запазен в оригиналния си вариант с изсечени в скалата стълби. Археологическите проучвания на Овеч са възстановени от 2004 г. под ръководството на Националния археологически институт с музей при БАН.
„На крепостта са съществували три църкви, в момента техните останки ги има. Най-голямата от тях е била Митрополитската. На крепостта има един кладенец – наречен – „Говорещ“, който е дълбок 79 метра, и буди голям интерес сред българските туристи“, разказва пред БНР Десислава Банушева, специалист туристически бази в крепост Овеч.
Интересен е и дървеният мост, дълъг 119 метра, по който туристите обичат да се разхождат, защото той предлага уникални гледки. Вижда се целият град. А от общината са се погрижили да има пейки, места за отдих. Преди години провадиец дари и огромен светещ кръст, като жест към града и хората много обичат да се снимат там, макар че той не носи историческа стойност, но пък е много впечатляващ с размерите си, разказа още Банушева.
„Друга атракция е металната спираловидна стълба, заради която идват много хора. Тя достига до платото и там хората се снимат и разхождат. Имаме и легенда откъде произлиза името на град Провадия, посочва още Десислава Банушева, и допълва, че чуждите туристи са възхитени от крепостта Овеч, но и отправя апел към всички посетители да пазят културните и исторически дадености, тъй като не са никак малко онези, които хвърлят отпадъците си в пределите на крепостта.

Print Friendly, PDF & Email