27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Крал Чарлз III прие съболезнования по повод смъртта на майка си в британския парламент

Както повелява процедурата, кралят отговори на поднесените съболезнования, като изтъкна, че е усетил „пълната тежест на историята“
На тържествена церемония в най-старата зала в британския парламент „Уестминстър хол“ председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете поднесоха съболезнованията на депутатите и благородниците на крал Чарлз III по повод на кончината на неговата майка Елизабет II.
Както повелява процедурата, кралят отговори на поднесените съболезнования, като изтъкна, че е усетил „пълната тежест на историята, която напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които депутатите и благородниците се посвещават“.
„Парламентът е живият инструмент на нашата демокрация“, заяви кралят.
По време на кратка, но изключително тържествена церемония в изпълнената до краен предел зала на парламента, която много рядко събира заедно депутати и благородници, Чарлз III получи техните най-искрени съболезнования.
„Това е загуба за Обединеното кралство, за задморските територии, за държавите, чийто държавен глава бе Елизабет II многото държави в Общността на нациите. Това е загуба за целия свят, за всички нас, но най-вече за вас, Ваше превъзходителство“.
Отново бяха казани много топли думи за кралицата като човек отдаден на дълга си към нацията и нейната мъдрост като глава на конституционната монархия. Ето как отговори Чарлз III:
„Изправен тук пред вас днес аз усещам цялата тежест на историята, която ни заобикаля и ни напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които членовете и на двете камара на парламента се посвещават. Парламентът е живият инструмент на нашата демокрация“.
Кралят и кралицата-консорт бяха изведени от залата под звуците на националния химн. Чарлз III и Камила отпътуваха за Единбург, столицата на Шотландия. Там ще участват в серия от церемонии и траурни служби. Ковчегът с тленните останки на покойната кралица ще бъде изложен за поклонение в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург.

Print Friendly, PDF & Email