04.10.2023

„Кралски концерт“ звуча в „Двореца” в Балчик 

Кралският камерен оркестър и Кралският хор под диригентството на маестро Разван Апетрей изнесоха концерт в Каменната зала на „Двореца” в Балчик в събота, от 17:30 ч., в рамките на проекта „Кралски концерт в Балчик“, организиран от Румънския културен институт. Събитието включва и прожекция на документалния филм „Мария – сърцето на Румъния“, режисиран от Тревър Путс.
В програмата бяха включени произведения на В. А. Моцарт, Антонио Вивалди, Бела Барток, Едуард Хюбш, Петър Льондев, Томас Морли, Тудор Флондор, Симеон Никулеску и Георге Данга. Също така, по покана на Кралския хор, хор „Черноморски звуци“ от Балчик ще изпълни произведения от традиционния български репертоар.
При откриването на събитието слова произнесоха Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България и Ливиу Джикман, президент на Румънския културен институт. „Проектът се организира от Румънския културен институт, чрез отдел „Исторически общности“ на главна дирекция „Представителства в чужбина и исторически общности“, в партньорство с посолството на Румъния в Република България и културен център „Двореца“ в Балчик”, съобщи директорът Жени Михайлова..Тя добави, че входът за музикалното събитие е бил свободен.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email