31.05.2024

Край Чирпан: Бус с мигранти катастрофира, един загина, 32-ма са ранените

Собственикът на катастрофиралия бус вече веднъж е бил установяван като притежател на МПС, превозващо мигранти, който бил социално слаб

Катастрофа с бус на магистрала „Тракия” край Чирпан вчера. В него е имало 46 мигранти, обяви пред NOVA окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Причината за инцидента е гръмнала гума, след което водачът, избягал от мястото, е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата.

При катастрофата има около 32-ма ранени, които са откарани за лечение в различни болници. Състоянието на някои от тях е тежко. Един е починал.

По-късно стана ясно, че е арестуван предполагаемият организатор на канала за нелегални мигранти, свързан с катастрофата на „Тракия”, научи NOVA. Той е пакистанец и е задържан край Велинград. Установено е, че се е движил с пилотната кола.

Собственикът на катастрофиралия бус вече веднъж е бил установяван – на 4 януари, като притежател на МПС, превозващо мигранти. Според източници той е социално слаб.

Междувременно полицията издирва още един бус с мигранти. Той и катастрофиралият на магистрала „Тракия” са част от един канал и са се движили с пилотна кола. След катастрофата, другият бус и пилотната кола са продължили.

„За нито един от пострадалите при катастрофата мигранти няма опасност за живота“. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по-късно вчера.

Той уточни, че в болница в Стара Загора са били приети 30 души, от които четирима вече са освободени. По думите му всички 26 пациента вече са прегледани.

„В по-тежко състояние е дете на около 11-годишна възраст. То е с комоцио, но без загуба на съзнание. Направен му е скенер, който показва, че няма тежки увреждания. Състоянието му не е животозастрашаващо“, обясни Меджидиев.

Той допълни, че има още пациент с фрактура на бедрото, който предстои да бъде опериран, както и такъв с травма на ръката, който вече е опериран. Двама души са с пневмоторакс. Има други пациенти с гръдни травми и пациент със счупен шиен прешлен.

„Първоначалната реакция на медиците е била с 6 линейки, обясни здравният министър. Три линейки са били от Стара Загора, две линейки са пристигнали от Чирпан, и една от Братя Даскалови. Нощната смяна от медици също е останала да работи, за да помогне на пострадалите. Помогнали са двама гръдни хирурзи, 2 ортопеди, двама неврохирурга и четирима от спешно приемно отделение“, каза още министърът.

Print Friendly, PDF & Email