23.07.2024

Край на изложенията между Севастопол и ФКЦ във Варна

Нова локация ще имат изложенията до Археологическия музей във Варна:
Разнородните изложения, които в последните години се провеждаха в пешеходната зона между Севастопол и ФКЦ, вече ще имат нова локация. Те ще се състоят в площадното пространство между бул. „Сливница“ и Регионалния исторически музей. Става дума за прояви като Алея на книгата и Арт фестивал „Сръчко“, както и фестивал на цветята „Флора Варна“.
Това става ясно от решение на Експертния съвет по устройство на територията от 16 май, предаде Moreto.net.
Според одобрените предложения се касае за разполагане на по 20 броя търговски обекти (шатри). Според плановете Алея на книгата ще се проведе в периода от 28 юли до 6 август. Месец по – рано следва да се състои летният фестивал „Сръчко“.
ЕСУТ няколко пъти отхвърля исканията на организаторите на посочените събития за провеждането им на старото място или в отсечката между Севастопол и църквата „Св. Никола“. Експертният съвет базира решенията си за отказ на Наредба на Общински съвет за разполагане на преместваеми обекти по смисъла на член 56 ал. 1 от ЗУТ. В мотивите за отказа са посочени:
Чл. 6. (1) Не се допуска поставяне на преместваеми обекти върху следните главни улици и площади на територията на Община Варна, включително и на 20 метра по протежението на улиците, свързани с тях:

 1. площад „Независимост“
 2. площад „Св. Св. Кирил и Методий“
 3. площад „Съединение“ („Червения площад“)
 4. площад „Славейков“
 5. бул. „Княз Борис I“
  б. бул. „Владислав Варненчик“
 6. бул. „Мария Луиза
 7. бул. „Осми приморски полк“
 8. бул. „Сливница“ – от бул. „Съборни“ до Морската градина
 9. бул. „Съборни“
 10. бул. „Христо Ботев“
 11. бул. „Цар Освободител“
 12. ул. „Преслав“
 13. ул. „Д-р Пискюлиев“
  Чл. 23. Преместваемите обекти трябва да отговарят на следните изисквания:
 14. да не затрудняват достъпността и проходимостта на градската среда;
 15. да не препятстват нормалното ползване на съседни сгради, преместваеми обекти, рекламно-информационни и монументално-декоративни елементи;
Print Friendly, PDF & Email