04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Край кораба „Вера Су” денонощното дежурство на спасителната група продължава

„Продължава денонощното дежурство на спасителна група – по петима пожарникари от Варна, специализирани в спасителни дейности, включително и алпинисти, както и готовността за евакуация на екипажа, за което има разработени три варианта – по суша, по въздух и вода” – каза комисар Дарин Димиторв, ръководител на противопожарната служба в Добрич, под чието ръководство е групата.
Приключи акцията по източването на гориво и масла от танковете на кораба „Вера Су“, заседнал вече 16 ден в природната местност „Яйлата” край скалите около село Камен бряг. От „Морска администрация“ информират, че корабът има наличности само за поддържка на системите си, което означава, че не би могло да се стигне до разлив на корабно гориво и масла в акваторията на крайбрежието.Успешно е извършено и допълнително укрепване на кораба с котви и въжета, което да го държи по-стабилен.
Обстановката непрекъснато е под наблюдение и при отваряне на метеорологичен прозорец има готовност да се предприемат действия по разтоварване на товара. Всички ангажирани институции са в постоянна връзка, поддържа се комуникация с представители на корабособственика и застрахователните компании.

Заседналият кораб „Вера Су” е допълнително укрепен

Служители на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ , в която има и алпинисти, укрепиха успешно допълнително към единичната скала, която е в непосредствена близост, заседналия край „Яйлата” кораб „Вера Су“. Това действие дава допълнителна сигурност за провеждане на аварийно-спасителна операция на екипажа по изградените вече съоръжения.
Както вече министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев обяви, първата и най-важна задача е опазването живота и здравето на екипажа. Другата основна цел на българските институции, ангажирани с проблема, е недопускане на екологични проблеми за водната акватория и крайбрежието. Специалистите от „Морска администрация“, заедно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ и ВМС следят динамичната обстановка и съобразно набелязаните мерки предприемат при добри метеорологични условия действия. ДТ

Print Friendly, PDF & Email