23.07.2024

Косово отново пламна, сърбите протестират срещу кметове албанци в четири общини

Протестите на сърбите в Северно Косово срещу кметовете албанци в четири общини там продължават.

След като в неделя сръбският президент Александър Вучич призова западните посредници да „вразумят“ косовския премиер Албин Курти, в Белград той се срещна с посланиците на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и с представители на ЕС.

Действията на Прищина ни отдалечават от мира и стабилността в региона, написа в социалните мрежи сръбският президент след разговорите. И поиска оттеглянето на кметовете и на специалните части на косовската полиция.

В срещата с посланиците на западните посредници участваха и министърът на отбраната Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович.

Спешната среща дойде след сблъсъците в Северно Косово, където при размириците в Звечан бяха ранени 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово – КФОР, и 52-ма сърби. 11 италианци и 19 унгарци са получили множество наранявания, включително огнестрелни рани и изгаряния от импровизирани взривни устройства, съобщиха от мисията на НАТО в Косово.

Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент в Косово, съобщиха от Министерството на отбраната. Континентът не е бил заплашван. Към настоящия момент до 35 български военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността.

В извънредно обръщение към нацията в понеделник вечерта сръбският президент Александър Вучич каза, че не КФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция и албанските кметове. А президентът на Косово Вьоса Османи обвини Вучич, че дестабилизира Косово и поиска извършителите на нападенията над журналистите, полицейските служители и военните от НАТО да бъдат изправени пред съда.

Късно в понеделник ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел осъди сблъсъците, като окачестви насилието срещу миротворците от НАТО като „абсолютно неприемливо“. А премиерът на Италия Джорджа Мелони подчерта, че Рим няма да толерира повече нападения срещу КФОР.

КФОР е увеличила присъствието си в четирите общини в Северно Косово, където живеят предимно етнически сърби, но на извънредните избори преди месец бяха избрани кметове косовски албанци на Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич при бойкот на вота от страна на сърбите и избирателна активност под 4 процента. Протестиращите настояват за оставката на кметовете албанци.

От ранните часове на деня вчера нов кордон от войници на KFOR с щитове и техника за разпръскване на хора пази сградата на местното самоуправление в Звечан, съобщи сръбската телевизия РТС. Охранява се много по-голям периметър в сравнение с вчера. Днес протестите на косовските сърби продължават, най-много хора са се събрали вчера в Лепосавич.

Print Friendly, PDF & Email