27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Корнелия Нинова: Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана

БСП пристъпва към конкретни действия за честни избори – кани всички партии извън НС и неправителствени организации, които искат смяна на модела на управление
„Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Ние, като най-голямата опозиционна партия, каним всички, които искат смяна на модела на управление на разговори – за да се организираме за провеждане на честен вот, да успокоим българските граждани, че гласът им няма да бъде откраднат, че има смисъл да гласуват и че ще имат гаранти за това“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.
Нинова представи Декларация за свободни и честни избори, приета от Изпълнителното бюро и около която левицата ще търси обединение. „Не можем да останем обаче само с тези думи и декларации и затова пристъпваме към конкретни действия за честни избори“, посочи Нинова.
Лидерът на българските социалисти обяви, че от БСП пристъпват и към конкретни действия за провеждането на честни избори като този четвъртък и в петък последователно ще се проведат разговори с по десет извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия при провеждането на изборите.
„Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. Предлагаме да обединим усилията си за паралелно преброяване, което ние като партия ще направим. Важно е сега да се обединим – всеки с възможностите, които има. Ние, като парламентарна и най-голяма опозиционна партия, и останалите партии и организации – със свои представители като застъпници и наблюдатели. Целта е да успокоим хората – да им дадем увереност, че гласът им е важен и че можем заедно с това обединение да гарантираме прозрачността на изборите“, заяви на пресконференцията Корнелия Нинова.
Пълният текст на декларацията:
ДЕКЛАРАЦИЯ
за свободни и честни избори
В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ.
Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:
Република България е правова държава;
Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;
Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;
Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;
Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.
Ето защо ние се обединяваме
да работим за осигуряване и гарантиране възможноста на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;
да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;
да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;
да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;
да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.
да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.
Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите.

Print Friendly, PDF & Email