16.04.2024

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

Ежедневните скандали заглушават въпроса със скока на цените на храната
В новото Народно събрание БСП ще работи по закон за регулиране на цените и за повишаване на доходите, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на конференцията на район Оборище, София, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Ежедневните скандали заглушават най-важния въпрос за мнозинството българи – скокът на цените, най-вече на храните“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на конференция, на която отчете свършеното от депутатите и министрите на партията. На форума беше очертан и хоризонтът за предстоящите избори.
Нинова припомни, че от една година твърди, че има спекула, и че държавата трябва да се намеси. „Когато го казахме за пръв път, всички скочиха, че нямало определение за спекула. Само че хората не купуват определение, а мляко, яйца, месо, хляб и сирене на безбожни цени“, отбеляза лидерът на БСП. Тя заяви, че първата работа на партията в новото Народно събрание ще е по закон за регулиране на цените.
„В момента събираме европейския опит от Испания, Гърция, Унгария и Португалия, които въведоха таван на цени на различни стоки, и Франция, която се подготвя за такъв. Анализите показват, че в Гърция и Испания инфлацията пада до 6-7%. Нито една стока не е изчезнала от рафтовете. Значи тези мерки работят“, смята Нинова.
Служебният премиер Гълъб Донев обяви в началото на февруари, че се въвежда механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на хранителни стоки от производителя до щандовете в магазина. От БСП обаче настояват за таван на цените от малката потребителска кошница, защото според тях само това е работеща мярка.
„Успоредно с това в новото събрание ще работим за повишаване на доходите. Както видяхте, увеличението на майчинство, детски, минимална заплата за работещите бедни и пенсиите, което БСП направи, не фалира държавата. Напротив – годината приключи с дефицит под 3%. Времето показа, че и за това сме прави“, отбеляза още Корнелия Нинова на срещата в район „Оборище“.
Делегатите на форума на БСП в район „Оборище“ одобриха решението с кого да се правят съюзи след изборите, да се вземе на вътрешнопартиен референдум. „Смятам, че така е най-демократично и справедливо. Вие, членовете, сте партията, а не тяснопартийното ръководство. По такива ключови въпроси за бъдещето на БСП и на България трябва да решава цялата партия“, каза Корнелия Нинова.

Print Friendly, PDF & Email