25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Контактната група Плевнелиев-Паси се срещна с представителите на ДПС

Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси проведоха среща с представители на парламентарната група на ДПС в зала „Запад“ в Народното събрание.
„Благодарим ви за това да можем да бъде заедно в един коректен, честен и откирт диалог – такъв, какъвто искаме да видим в Народното събрание и в партийните централи. Благодарим предварително за коректния разговор, в който ще търсим конкретни решения“, обърна се Плевнелиев към ДПС.
„За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас за тези разговори е достатъчно ясен знак, който ние разчитаме така – в тези сложни времена отговорността ни пред народа за това да се излезе от кризата е голяма. Вторият знак, който разчитаме с вашето присъствие, е това, че правителството, което трябва да формираме в условията на война, нашата лоялност в организациите, в които членуваме, трябва да бъде изведена пред скоби. Идваме с тази нагласа и благодарим да поканата“, отговори Йордан Цонев.
„Ние казахме, че сме за това да търсим възможности за съставяне на идейно-хомогенно евроатлантическо мнозинство“, заяви Йордан Цонев след срещата.
„Много държах да обясним и добре обяснихме на преговарящите, че не е самоцелно търсенето на такава коалиция и изразихме своето разочарование, че в българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология и тези партии имат 173 депутата и със измислени причини, според нас, абсолютно измислени, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи“, категоричен бе Цонев.
Той обясни, че на срещата също е представен проектът за конситуционна реформа на ДПС от миналата година.
„Бяха изключително озадачени и господин президентът Плевнелиев и господин Паси, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Даже казаха, че това е същинската съдебна реформа“, допълни Йордан Цонев.
„Нашата позиция е, че решаването на проблемите на хората, с което трябва да се заемем, минава през решаване на политическата криза. Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлатнтическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми“, заяви Цонев.
На срещата е обсъждано и влизането на България в Еврозоната, каза още Цонев.

Print Friendly, PDF & Email