22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Консерваторите във Великобритания обмислят отстраняването на Лиз Тръс

Във Великобритания високопоставени консерватори ще проведат разговори за организиране на „спасителна мисия“ за тяхната партия, която може да доведе до бързо отстраняване на техния лидер Лиз Тръс, пише вестник „Гардиън“. Това става, след като новият министър на финансите Джеръми Хънт на практика скъса нейния икономически пакет и даде сигнал за нова ера на строги икономии.
„Гардиън“ има информация, че група депутати от управляващата Консервативна партия ще се съберат в понеделник, за да обсъдят бъдещето на премиера Лиз Тръс, като някои искат тя да подаде оставка до дни, а други смятат, че тя продължава да е премиер, но няма контрол върху събитията. Някои заплашват публично да призоват Тръс да се оттегли след видимия провал на нейната програма за съкращаване на данъците.
Съюзниците на премиера предупредиха заговорниците, че могат да ускорят провеждането на предсрочни избори и че „торите могат да бъдат свършени като партия“, ако свалят втори техен лидер в рамките на няколко месеца. Дори и лоялни хора на Тръс обаче охладняват и поддържат тесни връзки с нейните критици, пише „Гардиън“. Вестникът цитира бивш министър, че „Тръс е пътник и самата тя го знае“. Депутат е заявил, че „би било гротескно“ да се позволи на Тръс да се появи в сряда по време на парламентарния контрол след поредицата от унизителни завои в политиката ѝ, уволнението на нейния съюзник Куази Куартенг и занемаряването на икономическия ѝ план.
„Гардиън“ съобщава, че група от привърженици на бившия финансов министър Риши Сунак сериозно планират как и кога да премахнат Лиз Тръс и да я заменят с двойката Риши Сунак-Пени Мордант, които бяха основните съперници на Тръс за лидерския пост и премиер на страната.

Print Friendly, PDF & Email