22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Колко струва да купиш къща паметник на културата във Варна

Пазарът за имоти във Варна е изключително разнообразен, предвид мащабите и населението на града. Сред огромното предлагане обаче има една по-специална група имоти, която е особено любопитна. Тя е за хора, които имат отношение към историята и в същото време разполагат с достатъчно средства, които да инвестират в поддръжка. Става дума за къщите, които са паметници на културата.
Поемането на собственост върху такъв имот носи много повече отговорности за новия му притежател, отколкото едно обикновено жилище или къща.
Moreto.net направи справка с предложенията на пазара за недвижими имоти, за да разберем има ли предлагане в тази категория, знаейки колко много културни паметници има в центъра и колко голяма част от тях са оставени да пустеят или да се рушат.
Сред обявите има такива за продажба само на етаж от къща или пък на цялото здание. Някои къщи са реновирани напълно, други са в процес на обновяване, а трети са за тотален ремонт. В зависимост от състоянието цената за квадрат варира от 1600 до над 3000 евро.
Къща в историческия център на Варна, в района на жп гара, с разгъната застроена площ от 268 квадрата, например, се предлага за 475 хил. евро. Тя има два етажа с по един двустаен апартамент, партер с два магазина, мазе и таванско помещение, превърнато в двустаен апартамент. Продава се в състояние на започнал пълен ремонт с одобрен проект за фасадна реставрация и ремонт на покрива.
Напълно реставрирана сграда на ул. „Братя Шкорпил“ пък се предлага за 5.2 млн. евро без ДДС. Разгънатата ѝ застроена площ е 1808 квадрата. Има двор 373 квадрата.
Построена е през 1899 година по проект на архитект Никола Лазаров. Първоначално е била собственост на аптекаря Ради Русев. От 1907 до 1913 година там се помещава частната болница на лекарите Теодоров и Фарашов, в която оперира и д-р Параскев Стоянов. В периода 2006 – 2010 имотът претърпява пълна реставрация. Запазен е автентичният вид на зидовете, врати, сводове, както и масивното вътрешно стълбище. По настоящем сградата е със смесено предназначение офиси и ресторант.
На сутерена и партера има ресторант с винарна. Първи и втори етаж са с по близо 300 квадрата офиси, трети етаж е пентхаус на две нива. Има пет паркоместа в закрит двор, вътрешен хидравличен асансьор.
Триетажна къща в сърцето на Варна се предлага за 1.2 млн. евро. Разполага с 298 квадрата двор. Строена е през 1910 година от арх. Манол Йорданов като негов собствен дом. Нуждае се от ремонт.
Някои от предложенията са свързани с продажба само на етаж от къща. Такъв се предлага за 270 хил. евро. Имотът е близо до Катедралата. Жилището разполага с пет стаи и се намира на трети етаж.
Къща на метри от Морската градина, която също е паметник на културата и е за пълен ремонт, се предлага за малко над 2 млн. лева.

Print Friendly, PDF & Email