31.05.2024

Кой иска да е кмет в сянка на Добрич и кой желае да е кукла на конци

В навечерието на местния вот припомняме как еднолично и по съмнителен начин със съдействието на екскметицата Детелина Николова, сега мераклия за общински съветник от ГЕРБ, бе ликвидирано дружеството „Тролейбусен транспорт“, а едни пари потънаха някъде

Бившата кметица на град Добрич Детелина Николова, известна с огромни злоупотреби е решила да се кандидатира за съветник, а новият кандидат за кмет от ГЕРБ Красимир Николов да е кукла на конци. Това е планът на Николова за мимикрия, като в същото време смята да дърпа конците и наново да управлява града така, както тя си знае. Затова е хубаво първо да си припомним как Николова фалира дружеството „Тролейбусни превози“. По нейно време общината не плащаше на общинското дружество дължимото му, за да може то да функционира. След това пък Детелина Николова погасяваше задълженията му по давност в качеството й на кмет. Интересно дали това не е престъпление и източване на дружеството с цел фалит?

Известен факт в Добрич, е че след като по това време е образувана проверка от Окръжна прокуратура, съпругът й по цели нощи е звънял на бившия окръжен прокурор Пламен Николов ако може да не й се повдигат обвинения, въпреки добре известните факти за действията й като градоначалник.

За пореден път сме в навечерието на избор. В неделя е местния вот. За пореден път ще си избираме кмет и общински съветници. С две думи казано ще решаваме кой да управлява града ни като кмет и като местен парламент.

Малцина осъзнават в действителност важността на този избор. В крайна сметка от общинския съвет и кмета зависи това дали ще живеем в комфорт в града си, в случая Добрич с площад с липсващи и разхлопани плочки, дълбоки дупки и прочие „екстри“, които могат да се видят навсякъде, благодарение на мъдрото управление на някои бивши управници.

Между другото, като споменахме печално известните плочки трябва да отбележим, че същите плочки, поставени по времето на Николова и закупени от нея и нейната администрация били трето, че даже май и пето качество, твърдят запознати. И явно на този факт дължим сегашното им плачевно състояние, което си е видно отвсякъде.

В този ред на мисли смятаме, че е редно да припомним някои позабравени, но важни неща, за да не се заблуждаваме за кой ли път при избора си на местния вот.

Та затова ще припомним до какво доведе управлението на печално известната кметица Детелина Николова. Тя ще остане в историята на града със злополучният ремонт на централния градски площад, последиците от който си личат отвсякъде и до ден днешен.

И някак си позабравена остана и ликвидацията на общинското дружество „Тролейбусни превози“, от която някои хора намазаха дебело филията, а община Добрич бе ощетена.

Та да припомним.

Още през не чак толкова далечната 2015 г. бе образувано едно дело. За тези с по-къса памет да кажем, че тогава бе стартирано наказателно производство срещу длъжностно лице от администрацията на Община град Добрич. Съобщението дойде от маргиналната вече партия „Атака“. Това се е случило след проверка, възложена от Върховната касационна прокуратура по сигнал на тогавашния народен представител Калина Балабанова, която бе и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Проверката е разкрила, че в периода от юли до ноември 2014 г. длъжностно лице е нарушило и не е изпълнило задълженията си – превишило е властта и правата си, с цел да набави облага за фирма „Балмет“ ООД. С деянието е причинена вреда на Община Добрич, като са настъпили значителни последици в размер на над 300 000 лева. Престъплението е по чл. 282, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Ръководството и надзорът върху досъдебното производство бяха възложени на Софийска градска прокуратура и понастоящем се провежда разследване.

Да припомним, че кмет на Добрич по това време е печално известната кметица Детелина Николова, която е и въпросното длъжностно лице.

Фирма „Балмет“ ООД е купувачът на контактната тролейбусна мрежа на Добрич, която бе продадена в края на месец октомври 2014 г. с решение на Общински съвет след проведени два търга. На първия не се яви кандидат, след което цената от 1.2 млн.лева бе намалена от общинска администрация до 960 000 лева.

Отново в края на 2014 г. Калина Балабанова подава сигнал до тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров срещу кмета на Добрич относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за общината чрез продажбата на тролейбусната контактна мрежа. Според Балабанова кметът Детелина Николова не е спазила изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусната кабелна мрежа на Добрич, като се дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова е взимането на еднолично решение, без санкция на Общински съвет, за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втори търг за продажба на мрежата.

Балабанова сезира главния прокурор да извърши проверка дали кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Малко по-късно и тогавашните общински съветници на БСП са обезпокоени от продажбата на контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Добрич.

В сделката, проведена от администрацията, притеснителни са бързината, с която е обявен втори търг с намалена начална тръжна цена, след като на първия не се е явил кандидат, както и фактът, че не е поискана санкция на местния парламент за намаляването. „Не си спомням да сме променяли разпоредбите“, казва тогава арх.Емилия Добрева, „и следва Общинският съвет да одобри повторен търг с с 20% по-ниска цена, което не бе направено“. Според нея при такива крупни продажби общината следва да възложи 2 или 3 оценки на имуществото.

Освен това буди подозрение, че едно и също лице – Стефан Спасов Стефанов е представител на двете фирми – оценилата и закупилата контактната мрежа, казва Мая Димитрова – съветник и общински лидер на БСП тогава. Тя припомни, че като член на временната комисия по транспорт е настоявала да се направи реална оценка на мрежата от лицензирана фирма, и не приема инвентаризацията, дело на русенската „ЕЛ“ ЕООД. Въпреки нашите искания, администрацията прие оценката и с гласовете на доминиращото партийно мнозинство в Общинския съвет сделката бе проведена, казаха съветниците от опозицията.

На тематична сесия през лятото съветниците одобриха продажба на тролейбусната мрежа с начална цена от 1.2 млн.лева, след което тя енамалена от администрацията до 960 000 лева, като на втория търг купувачът е наддал само с 1 лев и е придобил мрежата.

В същото време и граждани подават жалба в Административен съд – Добрич относно продажбата на контактната мрежа, информира Мая Димитрова. Магистратите не са образували дело поради липса на правен интерес у жалбоподателите, но те обжалвали решението им пред Върховния административен съд, откъдето преписката е върната за ново разглеждане в Добрич.

И до момента няма особена яснота чия е вината за ощетяване на община Добрич, макар че кой е бил кмет тогава, а именно Детелина Николова е ясно.

Която, впрочем отново е кандидат за общински съветник от ГЕРБ на предстоящия в неделя местен вот.

И е добре гражданите да си припомнят гореописаните неща, за да обмислят добре избора си.

А останалото е в ръцете на прокуратурата. Тук ще припомним, че за подобен вид престъпление, за което се разследва Детелина Николова, давността далеч не е отминала. И кой знае, може да има и справедливо възмездие…

Екип на „Добруджанска трибуна“

Print Friendly, PDF & Email