27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кои мерки отпадат от следващата седмица

Вече сме на 9 място по смъртност в ЕС

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, че въведените мерки в страната за ограничаване на заразата работят. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19.
От следващата седмица ще има и облекчение в мерките. „Следващата седмица това, което ще бъде факт с моя заповед, която ще бъде издадена още утре – възстановяване на част от практическото обучение в училище в средното и висшето образование, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда.

 • приравнителни изпити при преместване на ученик;
 • изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;
 • изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;
 • държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;
 • индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;
 • индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;
 • областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.
  Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:
 • практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;
 • семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;
 • държавни изпити и защити на дипломни работи.


По отношение на други мерки ще бъде възстановяването на плановият прием и плановите операции, като за прием в лечебно заведение ще се изисква задължително отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение и безплатен за всеки български гражданин“.
„Имаме изключително добра тенденция от въведените мерки.
За последните 14 дни стигнахме 150 на 100 000 души. По отношение на заетостта на леглата в болничните заведения отчитаме следната заетост – 30% за среднотежки случаи и 44% на леглата за интензивни грижи“, каза Ангелов.
Министърът благодари на медиците, които дават всичко от себе си, за да може българските граждани да са добре информирани относно ваксините. Той отбеляза: „Наблюдаваме повишен ръст на желаещите да се ваксинират медици“.
„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно“, категоричен е здравният министър. „Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%“, допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.
Работи се и с „Информационно обслужване“ по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки ваксиниран да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.
Държавният главен здравен инспектор доц. Кунчев заяви: „Сега сме на 27 място по заболеваемост в ЕС и на 6 място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 9 място в ЕС, след като преди няколко месеца оглавявахме тази черна класация“.
Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че най-негативните тенденции се отчитали във Великобритания и Чехия. Това най-вероятно се дължи на т.нар. нов щам. В Нидерландия също се оформят няколко огнища, които се приписват на въпросния щам. „Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да спазваме дистанция и дезинфекция и да избягваме масови събирания“, призова той.

vesti.bg

Print Friendly, PDF & Email