18.07.2024

Кои витамини и минерали се усвояват по-добре при хранене

Приемът на витамини е добра стратегия, когато е налице риск от дефицит или в организма ви наистина е настъпил недостиг на някои ценни елементи. За да избегнете нуждата от допълнителен прием на витамини, е много важно да се храните разнообразно и здравословно, така че тялото ви да получава необходимите витамини чрез храната и да не се налага прием на хранителни добавки.
Но когато това се наложи е добре да знаете кои витамини се усвояват по-качествено в присъствието на храна. Някои витамини изискват прием по време на хранене, което улеснява тяхното разтваряне в организма и качественото им усвояване от клетките и тъканите.
Кои са витамините, които трябва да се приемат по време на хранене?
Витамин В12
Витамин В12 се усвоява по-трудно от организма. Структурата му е крехка и докато достигне до крайното си предназначение е поставен пред сериозни предизвикателства в стомашно чревния тракт. Добре е да се приема по време на хранене, защото отделянето на стомашни сокове стимулира усвояването му наред с останалите хранителни вещества, които консумирате в момента.
Витамин Е
Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че се нуждае от мазнини в храната, с помощта на които да се разтвори качествено в организма. Важно е тези мазнини да са полезни, например мононенаситени мастни киселини, полиненаситени мастни киселини, омега-3, омега-6. Всички те се срещат в ядките, семената, рибата, нетлъстото месо, яйцата, бобовите растения.
Витамин А
Витамин А също е мастноразтворим и се нуждае от мазнини, за да се усвои качествено. Той е от огромно значение за здравето на очите, кожата, имунната система. Усвоява се прекрасно в присъствието на риба, авокадо, зехтин, ядки, нетлъсто месо в менюто.
Витамин К
Витамин К отговаря за процесите на кръвосъсирване, синтез на кръвни клетки, синтез на костно вещество и неговото заздравяване и плътност. Мастноразтворим е, което също означава, че е добре да се приема по време на хранене, като в храната трябва да присъстват полезни мазнини.
Витамин D
Витамин D е още един представител на мастноразтворимите витамини. Той е ценен за нервната система, емоционалните процеси, контрола на стреса, теглото, хормоните. През зимата неговият естествен синтез в тялото е ограничен заради намаленото слънчево греене и ограниченото излагане на тялото на директна слънчева светлина.
Ако се наложи допълнителен прием на витамин D, важно е това да става по време на хранене в присъствието на полезни мазнини. Естествен източник на витамин D са рибата, яйцата, киселото мляко, ядките, семената, морските дарове.

Print Friendly, PDF & Email