05.12.2023

Кметът на община Каварна официално встъпи в длъжност, клетва положиха и общинските съветници

Областният управител на област Добрич Йорданка Костадинова свика и откри първото тържествено заседание на Общинския съвет в Каварна. Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева, новоизбраните общински съветници и кметове на селата Българево, Белгун, Вранино, Свети Никола, Топола, Раковски и Септемврийци положиха клетва да работят за благополучието на община Каварна. След полагането на клетвата областният управител връчи символите на местната власт на Елена Балтаджиева и поздрави новоизбраните кметове и представители на местния парламент.
В обръщението си Костадинова подчерта, че доверието на хората е най-високата оценка, която се дава за личните, професионалните и управленските качества на всеки един от тях, и изрази вяра, че през следващите четири години, кметът, заедно с общинските съветници, ще оправдае това доверие.
На първото заседание на Общинския съвет председателят на Общинската избирателна комисия Даниела Николова връчи удостоверенията на кметовете и новоизбраните общински съветници за мандат 2023 – 2027 г.
Заседанието на Общинския съвет бе водено от Валентина Марчева, най-възрастния общински съветник, която проведе процедура по избор на председател на Общинския съвет. Постъпилото предложение за председател бе едно. След таен вот, с мнозинство от 12 гласа „за“, 17-членният Общински съвет Каварна избра за свой председател Христо Христов.
„Ще работя изцяло в полза на гражданите и за доброто на общината”, обеща той. Той бе единственият номиниран за поста на учредителното заседание и бе избран с 12 гласа „за“, двама бяха против, а трима съветници се въздържаха.
„Не очаквах да няма друго предложение за председател, но смятам, че колегите направиха правилен избор”, заяви Христов. Той отбеляза, че 12-те съветници, които са го подкрепили, не са коалиция, а са подкрепа конкретно за неговата номинация, като тепърва ще става ясно какво мнозинство ще се формира в Общинския съвет в Каварна.
Христо Христов е на 45 години, семеен, с две деца, работи в сферата на туризма. Той е общински ръководител на партия ГЕРБ в Каварна. За него това ще бъде втори мандат като общински съветник.
„В Общинския съвет няма коалиции, а има хора, които подкрепят или не подкрепят предложенията на кмета в полза на общината, има хора за развитието на общината или против”, заяви кметът на община Каварна Елена Балтаджиева след полагането на клетвата. „Общинските съветници трябва да работят в полза на гражданите, а не да се делят на коалиции”, добави тя.
„Благодаря на жителите на община Каварна за доверието, което ми оказаха. Ще работя изцяло и само в полза на нашата община, за да върви тя напред като една хубава морска дестинация“, заяви Елена Балтаджиева.
Тя съобщи, че още от понеделник започват дейностите по проекта за модернизация на уличното осветление на територията на общината. Осигурена е безвъзмездна финансова помощ и за основен ремонт на основно училище „Йордан Йовков“ в град Каварна. ИА „Добруджа”

Print Friendly, PDF & Email