23.07.2024

Кметът на Добрич награди добрички лауреати на Олимпиадата по информационни технологии

Юбилейна марка на ген. Иван Колев и ваучери за книги подари днес кметът на Добрич Йордан Йорданов на отличниците от СУ „Любен Каравелов“. Поводът за наградите е успешното им участие в Националната олимпиада по информационни технологии. Единадесетокласниците Георги Димитров и Мелис Сали от СУ „Л. Каравелов“ са получили отлични оценки и са спечелили на Олимпиадата отличие за разработка на прототип на автоматична система за събиране на отпадъци.
Националната Олимпиада по ИТ се провежда от 2002/2003 учебна година. МОН е официален организатор и основен спонсор на всички издания от Олимпиадата.
Олимпиадата се провежда в три кръга – училищен, областен и финален. По време на училищния кръг учениците демонстрират своя план за проект, като само ученици със смислен и реалистичен план се допускат до следващия кръг. По време на областния кръг учениците защитават своите вече разработени проекти, които се оценяват от областно жури съгласно приетия регламент. Националното жури одобрява всички предложени за класиране за финалния кръг. Финалният кръг включва два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа. Оценките се поставят от Националното жури, което изготвя и крайното класиране.
Победителите в Олимпиадата получават специални дипломи от МОН, които могат да се използват при приемането във Висши Учебни Заведения. Допълнително се дават предметни награди от различни спонсори.

Print Friendly, PDF & Email