21.02.2024

Кметът на Добрич Йордан Йорданов: „Добрич е нашата куаза”

На тържественото заседание на Общинския съвет бяха връчени плакетите на тазгодишните почетни граждани на Добрич – Константина Петкова и Тодор Балев
С военен ритуал и панихида в памет на загиналите за Добруджа и България в мемориалния комплекс „Военно гробище“ започнаха тържествата за Деня на Добрич. Панихидата бе отслужена от архиерейския наместник Георги Дочев и свещеници.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов припомни, че на това място, лежат български герои и воини от седем националности и четири вероизповедания. „Ние, които имаме шанса днес да живеем в мир, не трябва да забравяме тяхната саможертва. Много често не си даваме сметка, че тези мъже и момчета, са били обикновени хора. Хора, които са имали майки и бащи, имали са деца. Хора, които са се надявали, че военните действия ще приключат и те ще се върнат при своите семейства. За съжаление остават синове на Добруджа. Нека днес, когато свеждаме глава в тишината на това свято място, си спомним за техните героични постъпки, че те са дали всичко за нашата свобода и са останали завинаги синове на Добруджа“, добави Йорданов.
На церемонията присъстваха народните представители Деница Сачева и Ертен Анисова, областният управител Йорданка Костадинова, председателят на Общинския съвет в Добрич Нивелин Радичков, флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморските сили, делегации от побратимените на Добрич градове Първомайск /Украйна/ , Бялисток /Полша/, гости от Румъния.
Тържественото заседание на Общинския съвет в обновената зала „Добрич” започна под звуците на химните на РБългария, Европейския съюз, на Добрич – „О, Добруджански край” в изпълнение на Духовия оркестър.Бяха връчени званията „Почетен гражданин на Добрич“ за 2023 г. Тази година двама души бяха удостоени с почетното звание – художникът Тодор Балев и оперната певица Константина Петкова.Призовете бяха връчени от председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков, който представи накратко биографиите на двамата именити граждани, а кметът Йорданов им връчи букети. На заседанието присъстваха, освен гостите, граждани, почетни граждани на Добрич.
„След като свободата е извоювана от нашите предци, какво правим ние с нея днес. Нашето общество е силно разделено, но е крайно време да оставим враждата настрана и да намерим онова, което ни обединява, а онези, които ни разделят да бъдат пратени в историята завинаги. Крайно време е да резберем, че, ако имаме кауза, никой не може да ни спре. Нашата кауза е Добрич”, каза в тържественото си слово кметът Йордан Йорданов.Председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков съобщи за получените поздравителни адреси от президента, областния управител, Националното сдружение на общините в България, българската община „Света София” в град Измаил, Украйна.В края на тържествената сесия поздрав поднесе Мария Славова, която свири на органа, който също бе ремонтиран.
Със съвместния концерт на хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, Българския камерен оркестър с диригент маестро Арто Чифчиян, Духовия оркестър с диригент Стоян Монов, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов снощи беше официално открита и ремонтираната концертна зала „Добрич“. „Ше изпълним съвместно с Духовия оркестър музикална сиюта. Аранжиментът е на ръководителя на оркестъра Живко Желев. Ансамбълът ще танцува”, каза Стоян Господинов.
Гост на добричлии беше Миро с концерт вечерта на площад „Демокрация“. Денят на Добрич завърши с празнични илюминации.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email