30.05.2024

Кметът: Милиони задължения и финансов хаос в градския транспорт на Варна

Градският транспорт във Варна е във финансов хаос. Това написа Благомир Коцева, в края на първия си пълен работен ден като кмет на морската столица.
По думите му след дълги срещи с ръководството на общинските дружества, както и с длъжностни лица, е станало ясно, че задълженията на превозвача са 15 млн. лв., а една трета от тях са просрочени. Към доставчик на гориво пък не са извършвани плащания от средата на годината.
Кметът се закани, че ще има пълен одит на дейността на градския транспорт, както и на цялата община.
По думите му са установени интересни сюжети в договори и обществени поръчки.
Вчера направи 10-часови срещи с ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД и общинското предприятие ТАСРУД, както и с длъжностни лица от община Варна, за да установя, че градският транспорт на Варна е във финансов хаос.
Установихме задължения от 15 милиона лева, от които 5 милиона лева просрочени. Установихме още, че плащанията за гориво за градския транспорт са спрени от месец юни 2023 г. и доставчикът заплашва със спиране на доставките. Установихме, че градският транспорт работи на загуба, а цялата му приходна част е изнесена в друго предприятие. Длъжностни лица правят внушения, че нямало да се изплатят навреме заплатите на работещите в предприятието.
Категорично заявявам, че няма да допусна такова нещо и сроковете ще бъдат спазени. Нека да е ясно, че ще има пълен одит на дейността на градския транспорт, както и на цялата община. Установихме интересни сюжети в договори и обществени поръчки и тук благодаря на всички съвестни служители, които оказват съдействие истината да излезе на бял свят. Решение вече имам и то е в полза на гражданите. Ще ви държа в течение на сагата с градския транспорт.

Print Friendly, PDF & Email