28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Клас, стани! Три хипотези за децата в училище след 17-ти февруари

Учителите одобряват разпределението на учениците

След като всички класове от 5-ти до 12-ти се завъртят присъствено за по две седмици до 17-ти март, има вариант това да се повтори отново. Яснота ще има в началото на март, каза за пред БНТ заместник- министър Таня Михайлова.

В най-голямото столично училище, 18-то, очакват на 4 февруари 7-ми, 8-ми и 12-ти клас. Никой не спори, че те трябва да се върнат първи.

„Според мен е справедливо, тъй като 7-ми, 8-ми и 12-ти клас наистина имат най-голяма нужда, 7-ми и 12-ти имат външни оценявания, съответно НВО и ДЗИ, 8-ми клас в повечето училища изучават интензивно чужд език“, каза Десислава Николова, зам.-директор на 18-то СУ.

Две седмици след тях, на 18 февруари, на училище ще тръгнат 5-ти, 10-ти и 11-ти клас.

Защо бяха избрани точно тези класове? „Пети клас са най-малките и нямаха време да се адаптират към различните преподаватели и кабинети. Те бяха много малко присъствено, за да се получи тази адаптация, все още нямат и тези навици за самостоятелно учене, така че това наистина е безспорно, че трябва да бъдат в класната стая“, каза Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката.

10-ти клас пък е последният на Първи гимназиален етап, предстои им Национално външно оценяване, а на учениците от Обединените училища- важен избор къде да продължат. 11- ти клас е първият ни випуск по новия закон, за първи път тези ученици имат профилирана подготовка, догодина за първи път те ще имат матура по профилиращ предмет.

„За един учител винаги е важно всички да бъдат в училище, но когато трябва да намерим баланса и да преценим наклониха тези доводи, за да бъдат учениците в клас“, обясни Таня Михайлова.

Така в третата група последни останаха 6-ти и 9-ти клас, които тази година нямат важни изпити. С тях отново ще се върнат и дванайсетокласните, които имат най-кратка учебна година и изпитите им наближават.

„Смятам, че добре е направено разпределението“, категорична е Десислава Николова, зам-директор на 18-то СУ.

При всяка от тези групи, заедно с началния етап, в училищата ще има около 60-70 % от учениците, казват от министерството.

„Сградата е голяма, ще можем някъде да преразпределим, където стаите са били по-малки, с оглед на новата ситуация ще преразпределим в по-големи стаи“, допълни Николова.

Три са хипотезите след 17 март – учениците продължават да се редуват, минават на онлайн обучение, връщат се всички в клас. Зависи от обстановката.

„Напълно реалистично е в началото на март да знаем какво ще следва“, каза Таня Михайлова.

Единични са случаите на учители в страната, които няма да се върнат на 4 февруари и ще излязат в отпуск. В 18-то училище такива няма. Колкото до учениците – в цялата страна около 0,09% ще останат онлайн по желание на семействата си.

Dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email