22.07.2024

Китай вече разполага със свръхзвукови дронове, сочат изтекли документи от Пентагона

Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай, сочат изтеклите документи на Пентагона, което може да се разглежда като още един признак за готовността на Пекин да нахлуе в Тайван, съобщи британския вестник “Дейли Мейл”.

Според един от изтеклите документи китайската армия скоро ще може да използва разузнавателен дрон, способен да лети на голяма височина и развиващ скорост поне три пъти по-висока от тази на звука.

Строго секретен доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (National Geospatial-Intelligence Agency), за който до сега не бе съобщавано, показва, че Пекин постига значителен технологичен напредък, който би могъл да му помогне при извършването на атаки срещу американски бойни кораби около Тайван и военни бази в региона, посочва американския вестник “Вашингтон пост”.

Документът съдържа сателитни снимки от 9 август, на които се виждат два китайски разузнавателни дрона с ракетно задвижване “WZ-8”, разположени във военновъздушна база в Източен Китай, намираща се на около 560 километра от Шанхай. Безпилотните летателни апарати от този вид разполагат с една от най-модерните системи за наблюдение, която би могла да помогне на Пекин да събира картографски данни в реално време, които да използва за изготвянето на стратегии или за нанасянето на ракетни удари при бъдещ конфликт.

В доклада на Националната агенция за геопространствено разузнаване се казва, че китайската Народоосвободителна армия “почти сигурно” е създала първото си звено за безпилотни летателни апарати в базата, която е в състава на командването на т.нар. Източен театър – подразделение на китайската армия, което има за цел прилагането на китайските претенции към суверенитета на Тайван.

В други текстове от класифираните доклади подробно се описват и редица разкрития за китайския шпионаж и военна модернизация, включително и разузнавателни данни, разкриващи съществуването на още китайски шпионски балони.

Разкритията за технологичния напредък на Пекин идват в момент, когато засилващата се военна агресия около Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия срещу самоуправляващия се остров с демократично управление, отбелязва “Вашингтон пост”.

Директорът на ЦРУ Уилъм Бърнс заяви, че китайският лидер Си Цзинпин иска Народоосвободителната армия да бъде в готовност да нахлуе на острова до 2027 г., макар да добави, че това не означава непременно, че ще се стигне до подобни действия.

Print Friendly, PDF & Email