18.06.2024

Китайският президент казал на Путин, че двете страни трябва да се противопоставят на чуждестранна „намеса“

Китайският президент Си Цзинпин заяви в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че двете страни трябва да се противопоставят на чуждестранна „намеса“, предаде Франс прес, като се позова на китайски държавни медии.

„Двете държави се нуждаят от тясно стратегическо сътрудничество, за да защитят сигурността, суверенитета и развитието на интересите си и решително да се противопоставят на намесата на всякакви външни сили“, е казал китайският лидер, цитиран от телевизия Си Си Ти Ви.

Путин е повторил пред Си подкрепата на Русия за принципа за „един Китай“, допълва Ройтерс.

„Двете страни потвърдиха готовността си да засилят координацията на външната си политика в рамките на различни многостранни структури и по-специално в ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Си Цзинпин изрази подкрепа за приоритетите на руското председателство в Асоциацията БРИКС“, се посочва в прессъобщение на Кремъл.

Си и Путин са обсъдили и ситуацията в Близкия изток и в Украйна, и са се разбрали да продължат двустранното си сътрудничество във всички сфери.

„В контекста на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, която се отбелязва тази година, беше изразен взаимен интерес за по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството във всички области, включително енергетиката, финансите, инфраструктурата и транспорта, промишлеността и селското стопанство, хуманитарния и спортния обмен“, пише още в изявлението на пресцентъра на руския президент.

Print Friendly, PDF & Email