20.06.2024

Китайският лидер Си Дзинпин призова за готовност срещу „силни ветрове, бурни води и опасни бури“

По тайванския президентът Си изтъкна, че Пекин възприема Тайван като част от Китай и че си запазва правото да използва военна сила, за да постигне единението с Тайван
Китай е постигнал пълен контрол върху провинцията си Хонконг, която е преминала от хаос към управление, каза вчера президентът Си Дзинпин при откриването на конгреса на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.
Освен това Китай е повел голяма борба срещу сепаратизма на Тайван и е „решен и способен да опази своя държавен суверенитет и териториална цялост и да се противопостави на независимостта на Тайван“, каза той и думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания от делегатите. По думите му партията, която сега има около 96 милиона членове, е спечелила „най-голямата в човешката история борба с бедността“.
Китай ще оказва „непоколебима подкрепа“ за частната икономика и ще остави пазарът „да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите“, като целта за постигне на висококачествен икономически растеж ще бъде ключов за „изграждането на съвременната социалистическа мощ“, каза още 69-годишният Си в речта си.
Предстоят трудни времена, заяви вчера китайският президент Си Дзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предаде ДПА.
Китайският лидер предупреди, че Китай може да се сблъска с „потенциални опасности“ и призова страната да бъде „готова и за най-лошите сценарии“.
„Затова трябва да се адаптираме и да бъдем готови да се справяме със силни ветрове, бурни води и опасни бури“, каза Си.
Си призова страната с решително да изпълнява указанията на партийното ръководство, за да бъде постигнато възраждането на китайската нация и за да бъде разширен „социализмът с китайски характеристики“. Следващите пет години са от ключово значение, подчерта китайският лидер.
Във връзка с положението в международните отношения Си Дзинпин предупреди, че съществуват „огромни рискове и предизвикателства“. Той изтъкна, че са налице „глобални изменения, каквито не е имало от един век“.
Си заяви също така, че политиката на Китай за нулев COVID е необходима и правилна, и че Китай е постигнал огромни успехи както в борбата с разпространението на коронавируса, така и в стремежа си да се развива икономически.
По тайванския въпрос Си изтъкна, че Пекин възприема Тайван като част от Китай и че си запазва правото да използва военна сила, за да постигне единението с Тайван.
„Пълното обединение на родината трябва да бъде постигнато и със сигурност може да бъде постигнато“, заяви китайският лидер.
Изявлението на Си, с което той заяви, че Китай се противопоставя на независимостта на Тайван провокира бурни овации на делегатите на конгреса, предаде Ройтерс.
Речта на Си Дзинпин, с която той откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, продължи по-малко от два часа, отбелязва Ройтерс.
Китай ще ускори изграждането на първокласна армия и ще укрепи възможностите да създава средства за стратегическо възпиране, изтъкна Си. В рамките на речта си китайският лидер спомена думи, значещи „сигурност“, 73 пъти.
Освен това той подчерта, че китайските власти ще вземат мерки, за да увеличат раждаемостта в Китай.
Макар населението на Китай да е 1,4 милиарда души, се очаква раждаемостта тази година да достигне рекордно ниско ниво, твърдя специалисти, занимаващи се с въпросите на демографията.
Китай ще превърне в свой приоритет опазването на околната среда и насърчаването на зелените начини на живот, заяви днес китайският президент Си Цзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.
Китайският президент поясни, че Китай ще върви поетапно към въглеродната неутралност, като се съобразява с енергийните си ресурси.

Print Friendly, PDF & Email