27.09.2023

Ким Чен-ун покани Путин в Северна Корея, той прие, ще градят стогодишни отношения

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил руския президент Владимир Путин в страната си по време на вчерашните им разговори в Русия, съобщи вчера Корейската централна телеграфна агенция и добави, че Путин е приел поканата.

Ким е казал на Путин, че срещата в руския Далечен изток е издигнала двустранните връзки на ново ниво, и е изразил готовността си да работи за стабилни, ориентирани към бъдещето отношения през следващите 100 години, предаде Ройтерс.

Двете страни са се споразумели за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество в лицето на „военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите“, се казва в съобщението.

По време на срещата Русия предложи на Пхенян да изпрати севернокореец в Космоса, съобщи ТАСС.

Според агенцията предложението е било направено по време на извънредното посещение на Ким Чен-ун в руския Далечен изток, където севернокорейският лидер се срещна вчера с руския президент Владимир Путин и заедно с него посети космодрума „Восточний“.

„Говорихме за това, че ако севернокорейската страна пожелае, е възможно да се обучи и изпрати в Космоса севернокорейски космонавт“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ако Пхенян приеме, това ще бъде първият севернокореец, достигнал до околоземна орбита.

През 2008 г. И Со-йон стана първата южнокорейка, която направи това, когато излетя на борда на руски космически кораб „Союз“ за мисия до Международната космическа станция.

Вчера Путин също така повдигна въпроса за възможността Русия да помогне на Северна Корея да изгради сателити, след като Пхенян наскоро два пъти не успя да изведе в орбита военен шпионски сателит.

Print Friendly, PDF & Email