16.04.2024

Киев съобщи за „изключително напрегната“ ситуация около Бахмут

Руското Министерство на отбраната предупреди, че САЩ планират провокация в Украйна с използването на токсични химикали
Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза, че ситуацията около обсадения Бахмут е „изключително напрегната“. Руските войски засилват настъплението си в опит да обкръжат града, предаде Ройтерс. Овладяването на Бахмут би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва агенцията. Под украински контрол остава единствено южната част на Бахмут.
Руското Министерство на отбраната предупреди, че САЩ планират провокация в Украйна с използването на токсични химикали. Ведомството цитира бившия американски посланик в Москва Джон Съливан, който е заявил,, че „руските войски планират да използват химическо оръжие в зоната на специалната военна операция“, предаде ТАСС. „Разглеждаме тези информация като намерение на САЩ и техните съучастници да извършат провокация …“ каза генерал-лейтенант Игор Кирилов, командващ войските за радиационна, химическа и биологическа защита на Руската федерация.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко започна тридневна официална визита в Китай на фона на нарастващи опасенията, че Пекин обмисля предоставяне на военна помощ на Русия.
Китай определи подобни твърдения като кампания за оклеветяване на страната и потвърди своя ангажимент да насърчава мирни преговори. Пекин освен това обвинява Вашингтон и неговите съюзници в нажежаване на конфликта чрез предоставяне на отбранителни оръжия на Украйна.

Print Friendly, PDF & Email