09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Киев заяви, че може да затвори Запорожката АЕЦ

Обстрелът в близост да украинската Запорожка АЕЦ беше подновен и Киев предупреди, че може да затвори централата, за да се избегне катастрофа. А ООН обяви, че има достоверни обвинения, че руските сили са преселвали деца от Украйна в Русия за осиновяване като част от мащабното предислоциране и депортации на хора. Темата беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност. Русия обяви обвиненията за „неоснователни“.
От украинската армия съобщават, че няколко села в близост до ядреното съоръжение са подложени на масиран обстрел през последните 24 часа до сутринта вчера.
През нощта руски ракети и тежка артилерия бяха насочени срещу близкия град Никопол, разположен от другата страна на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ. Енергодар, където е разположена централата, е без ток заради руска атака, твърдят украинските власти. Назначените от Русия представители на администрацията в Енергодар твърдят, че няма атаки в града, само прелитат дронове. В Съвета за сигурност на ООН отношението на Русия към непълнолетните в Украйна беше във фокуса на разговорите.
„Има достоверни обвинения за насилствено преселване на деца в окупирани от руските сили територии или в самата Русия. Загрижени сме, че руските власти са одобрили опростена процедура за предоставяне на руско гражданство на деца, лишени от родителска грижа и тези деца могат да бъдат осиновявани от руски семейства. Според 50-ти член от Четвъртата Женевска конвенция, Руската федерация няма право да променя статута на такива деца, както и националността им“, заяви Илзе Брандс-Кехрис от службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Тя съобщи още, че руските сили провеждат операция на „филтриране“ в окупираните територии с практики, които нарушават правата на човека – претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, политически възгледи и принадлежност.
Преглеждат се и мобилните телефони на хората, вземат се пръстови отпечатъци. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обяви обвиненията като неоснователни и заяви, че украинците бягат от страната си, за да се спасят от престъпния режим в Киев.

Print Friendly, PDF & Email