27.05.2024

Киев бе разтресен от атака с дронове, АЕЦ „Запорожие“ остана без захранване с ток

Нанесени са щети на много жилищни сгради, а други постройки са в пламъци, фоторепортер на АП е успял да хване в кадър един от дроновете – с триъгълно крило и насочена бойна глава
Украинската столица беше разтърсен от експлозии рано сутринта вчера, за втори път в рамките на една седмица, а кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради, предаде Ройтерс.
Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че жена е загинала при ударите над Киев, а друг човек все още е бил затрупан под развалини, предаде Ройтерс.
„Всичко, което се случва тук, е тероризъм“, заяви Кличко пред репортери, след като жилищни сгради са били улучени при ударите.
Ударите на Русия „не ще успеят да сломят“ украинците, заяви президентът Володимир Зеленски. „Врагът може да атакува градовете ни, но няма да успее да ни сломи“, написа той в социалните мрежи.
Нанесени са щети на много жилищни сгради, а други постройки са в пламъци. Фоторепортер на АП е успял да хване в кадър един от дроновете – с триъгълно крило и насочена бойна глава, добре видима на фона на синьото небе. Безпилотните апарати идваха на няколко вълни, посочи агенцията.
По последна информация три последователни експлозии са се чули – около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч., сирените за въздушна тревога са се включили малко преди първата експлозия, посочиха властите.
Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.
Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че вчерашните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци. „Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.
През последните седмици Украйна съобщи за поредица руски атаки с дронове „Шахед-136“ – иранско производство. Иран отрича да доставя дронове на Русия, а Кремъл не е коментирал.
Русия отрича да взима на прицел цивилни в наричаната от Москва „специална военна операция“ в Украйна.
Окупираната от Русия украинска Запорожка атомна електроцентрала, отново е лишена от външно електрозахранване, предаде още вчера ДПА, позовавайки се на украинската държавна компания „Енергоатом“.
Ядреният оператор съобщи, че през нощта последният далекопровод, свързващ централата с украинската мрежа, отново е бил прекъснат „в резултат на обстрел от руски военни“. Сега за подаване на ток се използват дизелови генератори.
По-рано „Енергоатом“ обвини Русия, че изнудва „Украйна и целия свят чрез ракетните си атаки“. „Отново призоваваме международната общност да предприеме незабавни мерки за възможно най-скорошно демилитаризиране на Запорожката атомна електроцентрала“, каза операторът на централата.

Print Friendly, PDF & Email