29.11.2023

Като „екзистенциален тест“ за Израел определипремиерът Нетаняху, вторият етап на войната с „Хамас“

Хиляди палестинци разграбиха складове с помощи на ООН в Ивицата Газа, където убитите вече са над 8000

Войната в ивицата Газа е екзистенциален тест за Израел. С тези думи израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви късно през нощта в събота началато на втория етап на войната с „Хамас“, който включва наземна операция в анклава.

„Ние сме само в началото на пътуването“, каза още Нетаняху и допълни: „Тази война ще бъде мисията на живота ни“.

Израелските военни публикуваха кадри с придвижващи се в района танкове, виждат се и спорадични експлозии. Заснето с дрон друго видео показа разрушена при израелски въздушен удар джамия в град Деир ал-Балах, намиращ се в централната част на ивицата Газа.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси предупреди, че Израел е „преминал червените линии“, което може да принуди всички да предприемат действия.

Обявената вреча израелската сухопътна операция в Газа, усложнява усилията за освобождаване на взетите от Хамас заложници, обявиха от своя страна властите в Катар. Нетануху увери, че усилията за освобождаването на пленените над 200 души ще продължат дори по време на сухопътната офанзива.

Животът на хиляди цивилни е в опасност, предупреди ООН. Организацията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци алармира, че „гражданският ред“ в ивицата Газа започва да се срива, след като хиляди хора нахлуха в няколко склада на организацията и задигнаха жито, брашно и други продукти.

Израелските военни отправиха нов призив към жителите на анклава да се преместят на юг и обещаха увеличаване на хуманитарните усилия, водени от Египет и Съединените щати.

Връзката с интернет и телефонната комуникация в ивицата Газа беше възстановена, след като бе прекъсната за почтни два дни по време на масираните израелски бомбардировки срещу цели на Хамас в анклава.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание. То е по искане на Обединените арабски емирства и е планирано за днес вечерта.

В същото време хиляди палестинци разграбиха складове с помощи на ООН в Ивицата Газа, където смъртните случаи след началото на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври вече са над 8000.

Израел обяви втория етап на войната и продължава да нанася удари по Газа от въздух, земя и море. Израелските военни съобщиха, че са поразили над 450 военни цели на „Хамас“ през последните 24 часа, сред които командни центрове, постове за наблюдение и позиции за изстрелване на противотанкови ракети.

Въпреки израелската офанзива, палестинските бойци продължават да изстрелват ракети към Израел – за това свидетелстват сирените за тревога, които са почти постоянно включени в южната част на страната, пише Асошиейтед прес.

Междувременно, от ООН предупреждават, че палестинските бежанци са все по-уплашени, изнервени, отчаяни и гладни. Над един 1 400 000 души в Газа са напуснали домовете си, почти половината от тях са в убежища и училища на ООН, след като израелските военни предупредиха, че ще бъдат в опасност, ако останат в северната част на Ивицата Газа.

Print Friendly, PDF & Email