24.06.2024

Кампания „Посланици на здравето“ организира „Лайънс клуб” в Добрич

Кампания „Посланици на здравето“, организирана от „Лайънс клуб”-Добрич, започва с общоградски крос в петък-на 14 октомври, ден преди „Международния ден на белия бастун“- 15 октомври, и ще завърши с велопоход на 14 ноември в Световния ден за борба с диабета, съобщава президентът на клуба Весела Панчева. Инициативата се осъществява в партньорство с община Добрич, Регионалното управление на образованието и Български младежки червен кръст-Добрич.
Кампанията има за цел да провокира младите хора да се замислят за здравословен начин на живот, като се движат повече, хранят се здравословно и общуват в реална среда. Периодът е избран поради факта, че загубата на зрение е едно от коварните тежки последствия на диабета, който до голяма степен се развива поради липса на достатъчно двигателна активност и неправилно хранене и пиене на вода.
В кампанията участват осмокласници от средните училища и от профилираните и професионални гимназии в града. Идеята е те да станат посланици на здравето в своите училища и да разкажат на гимназистите за това, което са научили с участието си в кампанията и да ги мотивират през този един месец да излязат със съучениците си сред природата, да общуват с приятелите си, да се фотографират, като опишат накратко какво е събитието, къде и кога се е провело и колко ученици са взели участие, след което да изпратят снимки.. Жури ще определи и награди за най-активните училища и класовете с най-масово участие в събитията през месеца.
На 14 октомври в 14 часа пред чешмата на площад „Свобода“, изградена от „Лайънс клуб“, ще се съберат 400 участници от 15-те училища в Добрич, придружени от техните класни ръководители. Заедно с представители на клубове и организации на хора със зрителни увреждания, ще тръгнат на шествие, което ще стигне до началото на градския парк. Там ще бъде построена шатра и ще бъдат раздавани информационни материали, свързани със здравни кампании, организирани от община Добрич, както и брошури от „Лайънс клуб“ със съвети за здравословен начин на живот.
Следва крос на участниците, като те ще стигнат до зелен кът в центъра на парка, който е също дело на „Лайънс клуб“, и ще се върнат до паметника на Свети Георги.
Национално състезание по „Буквоплет“, организирано от Лайьнс клубовете в България –Дистрикт 130, ще се състои през месец март 2023 година, казва още Панчева. За целта „Лайънс клуб”-Добрич, ще проведе градски кръг на състезанието в края на месец януари догодина, а всяко училище, заявило желание за участие, ще трябва да проведе училищен кръг и да излъчи двама участници за градския кръг. Състезанието е насочено към ученици от втори клас. Регламентът на състезанието може да бъде открит на следният адрес: Целта на националното състезание по „Буквоплет“ е да допринесе за повишаване на грамотността на добричките второкласници на роден език и да се провокира читателския им интерес.
„Лайънс клуб”-Добрич, вече 23 години служи на обществото. Най-значима е дейността му, насочена към профилактика на детското зрение за деца от три до шестгодишна възраст и профилактика на гръбначните изкривявания  на деца от първи до трети клас. Закупена е апаратура за постоянен мониторинг и консумативи за деца, болни от диабет.Желанието на клуба е кампанията „Посланици на здравето“ да стане традиция за града и да се превърне в национална.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email