02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Как да повишим имунитета си за есенно-зимния сезон

Николай Георгиев – Фреш бар Добрич
С настъпване на есенно-зимния период е хубаво да осигурим на организма си повече витамини ,минерали и нутриенти.Ако досега през лятото сме ги получавали през свежите салатки и пресни плодове , то през зимата това става малко по-трудна задача.Още повече че през зимата върлуват и много вирусни заболявания и настинки.Това веднага налага преориентация на концентрацията на витамини и минерали и преориентация към други сезонни плодове и зеленчуци.
Тук в тази статия ще анонсирам единствено на прясно изцедените сокове като превенция и борба срещу грипа и настинките.
Лимон ,нар , портокал и джинджифил ,ананас и тиква са едни от най-добрите антиоксиданти и много помагат при вирусни заболявания.Те са богати на Витамин С и Д , и съдържат много микронутриенти и минерали , които организма трудно ще набави при храненето директно с тези плодове.Нека не забравяме че един прясно изцеден сок има голяма концентрация на витамини С и Д , но в същото време не трябва да се прекалява и с тях. Най-точната дума е Мярката.
Една чаша портокалов сок с джинджифил 200 мл е достатъчна на ден , за да осигури дневната доза витамин С .Още повече ако се използват бавнооборотни машини ,при които не се окислява сока и самия сок става на нектар и сърдържа естествени фибри.
Също така чаша Портокал и нар 200 мл, е силен антиоксидантен сок и спира всички вируси още в инкубационен период.
Възможни други антиоксидантни комбинации – Портокал и лимон , Лимон и Нар , Тиква и Джинджифил , Тиква и Портокал .Препоръчана доза 200 мл преди хранене.
Ще разгледаме и ползите и качества на всеки един от изброените по-горе.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифил е растение с парлив вкус – Истинския Убиец на вирусите и бактериите , със силно изразено антивъзпалително действие при Настинка и остри вирусни инфекции. Хубавото е че един стрък Джинджифил около 2 см може да се добавя към всеки един от соковете , малко е лют като привкус , но пък ползите му са признати по цял свят.През 2020 година Перу основния износител на джинджифил е увеличил износа си тройно в борба с коронавирусните инфекции. Джинджифила центрифугирайте през бърза сокоистисквачка заедно със портокал ,тиква или ананас.Стрък от 2 см е напълно достатъчен като добавка към 200 мл сок.
Единствено трябва да внимават с джинджифила , всички които имат проблем с гастрита и храносмилателния тракт,понеже дразни стомашната лигавица.
Портокалът е най- познатия измежду цитрусите. Сока от портокал съдържа обилно количество от витамините B , магнезий ,калций,цинк и манган. Това ги прави полезни за всички възрасти ,включително и деца над 2 годишна възраст.
Прясно изцедения сок от портокал е по-мощен енергиен източник от чаша кафе.Препоръчваме да се прави на бавнооборотна сокоизстисквачка ,където се запазват фибрите и става под форма на нектар.
Ползи от приемането му , доза 200 мл на ден :
• Мощен антиоксидант понеже съдържа вит C , флавоноиди и бетакаротин ,идеална комбинация която прочиства организма от токсини .Редовната му употреба води до подобряване на жизнения тонус и укрепва сърдечно-съдова система и кръвообръщение. Като резултат сме по здрави и енергични.
• Голямата доза витамин С – играе важна роля за укрепване на имунната система и подпомага усвояването на желязо ежедневно с храната.

Не се препоръчва за хора които страдат от диабет ,заради високото съдържание на плодова захар и на деца под 2 годишна възраст.

НАР

Нарът се смята за суперхрана и е плод за чието съществуване се споменава още в Библията като символ на плодовистта.За негова родина се счита Персия или Афганизтан ,но той започва да се отглежда и все повече у нас за наша радост..Наричан още плод на младостта ,понеже съдържа полезни вещества които удължават живота.Най-важните от тях са антиоксидантите , които обезвреждат свободните радикали и се явяват мощен имуностимулатор.
В един нар се съдържа не се съдържа никакъв холестерол и наситени мастни киселини , а захарът в него е едва 12 мг.Има високо съдържание на Калий.Нарът е пълен и с витамините А,Е,C,B1, B2,B6, B12 ,фолиева киселина ,което го прави подходящ за настинка ,грип ,преумора.Също така съдържа минералите фосфор ,манган ,желязо ,силиций ,магнезий,калции и мед.Затова е подходящ и за хора страдащи от анемия.
Основни свойства
• Антивъзпалително един от най-мощните антисептици,може да се използва и като дезинфектант за гърло и уста ,
• Понижава кръвното налягане , истински божи дар за хора с хипертония ,и може да се консумира от диабетици.Подпомага сърдечно-съдовите заболявания.
• Намялява вредно влияние на радиацията,той е задължителен елемент в менюто за всички които работят в такава работна среда.
• Има подхранващо и избелващо действие за кожата ,стимулира растежа на косата и заздравява ноктите.
Забележка: Хора, които страдат от повишена киселинност на стомаха, панкреатит или заболявания свързани с храносмилателната система да избягват консумацията на този плод.

СОК ОТ ТИКВА

• Тиквата е един от любимите есенни зеленчуци на хората .От нея се приготвят различни ястия, но малко хора я консумират под формата на прясно изцеден сок.
• Най -добрата тиква за правене на сок е цигулката, но може да се направи и от друг сорт.тиква.Сокът от тиква може да се изтисква само на бързооборотна сокоизтисквачка ,като тиквата се нарязва на малки парчета и след това се натиска бутона старт.
• Ползите от тиквения сок са многобройни.Той съдържа витамини от групата В, С, Е, бета каротин, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, захари и органични вещества. Сокът е богат на въглехидрати и някои жизненоважни за организма соли и протеини.Сега за предстоящите зимните месеци препоръчваме комбинацията Сок от тиква ,ананас и джинджифил.

ЛИМОН , на последно място ,но и не по значимост и ползи.

Сокът от лимон рядко се пие като самостоятелен. Най-често срещаната комбинация е Портокал и Лимон. Съшо така портокал ,грейпфрут и лимон.
Той както и другите цитрусови плодове съдържа вит C , важни минерали – фосфор ,магнезий ,цинк, и флавоноиди ,което го нарежда ведно с другите като мощен антиоксидант и имуностимулатор за студените месеци.
Той има няколко много важни полезни свойства които ще засегна.
• Има антираково действие – като забавя растежа на раковите клетки. Лимонът е изключително ефективен за забавянето растежа на туморните клетки, тъй като съдържа 22 антиракови съединения . Лимоненът е една от съставките в лимона, която притежава противовъзпалителни, лечебни и противоракови ефекти. Установено е, че той потиска раковите клетки, като същевременно ги елиминира. Поддържа здравето на сърцето В изследвания се е установило че лимона съдържа фибри и растителни химикали, които при консумирането им пречистват кръвта и намаляват холестерола.
Статията не претендира за научна и медицинска точност , и не представлява препоръка за лечение. При нужда от съвет , се обърнете към личния си лекар.Тя е изцяло с любознателен характер.
Статията има любителски характер и не представлява препоръка за хранене

Print Friendly, PDF & Email