07.12.2023

Каварна се поклони пред народните будители

Денят на народните будители в Каварна бе отбелязан с поднасяне на венци и цветя. За да почетат Деня на хората, които будят народния ум и националния дух, признателни каварненци, сред които учители, ученици, представители на културни, образователни институции, пенсионерски клубове и общинска администрация се събраха пред паметника в градския парк, издигнат в памет на Ангел Захариев – човекът, оставил диря в образователното и културното дело в Каварна, известен като основател на градския парк през 1906 година.
Пред паметника директорът на Исторически музей Пенко Георгиев изложи интересни исторически факти, свързани с живота и делото на бележити каварненци, сред които големият български художник-график Христо Градечлиев, заслужилият учител Драган Гочев и първият председател на читалище „Съгласие” Ангел Захариев.
Представители на пенсионерския клуб „Радка Чаушева“, представиха тематична експозиция с портрети на велики възрожденци, поети, писатели, борци за народна свобода, просветители и будители.
Венци и цветя бяха поднесени от името на общинската администрация, детски градини и училища в общината, пенсионерските клубове, Историческия музей и граждани. ДТ

Print Friendly, PDF & Email