02.10.2023

Кабинетът обяви в навечерието на първия учебен ден, че учебниците от 1-ви до 7-ми клас ще се дигитализират

Наближава един от най-светлите празници за всяко дете, ученик, родител и учител – първият учебен ден. Заедно с празника обаче идват и най-естествените тревоги. В следващите дни и седмици това ще е основна тема за обществото и правителството. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг.
На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, а 57 хиляди деца ще прекрачат прага на училището за първи път, а общо 702 хиляди деца ще са учениците от първи до дванасети клас. За тях ще се грижат над 70 хиляди учители, а в 43 държави – 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища, заяви министър-председателят.
Той заяви, че заедно с Министерството на електронното управление и МОН се работи усилено за дигитализацията на учебния процес. Освен електронните медицинските бележки, които бяха представени, не само ще облекчат работата, но ще задълбочат борбата с фиктивните извинителни бележки. Те ще се издават не само от личните лекари, но и медицинските специалисти от болнични заведения, но без да се посочва диагнозата, за да остава тази информация само за медицинските лица.
Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, обяви още премиерът Денков.
Отделно Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева – те са разделени на две, едните са за първия срок, и ако те учат, ще бъдат получени през втория срок, напомня той. По думите на Денков това е една от мерките да се създадат стимули децата да се задържат в училище.

Print Friendly, PDF & Email