31.05.2024

Йордания ще домакинства среща на върхаза конфликта между „Хамас“ и Израел

Йордания ще е домакин на четиристранна среща на върха с участието на американския резидент Джо Байдън и египетски и палестински лидери на фона на ескалиращо напрежение между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“, съобщиха държавните медии. Турция съобщи, че води преговори с палестинското движение „Хамас“ за освобождаването на чужденци, цивилни и деца, държани като заложници от групировката.

Иран поиска Израел да отговаря за „престъпленията срещу палестинците“, заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, а от елитната иранска Революционна гвардия заплашиха, че Израел ще бъде изправен пред нова ударна вълна, ако неговите „зверства“ не спрат в Газа. Преди утрешната визита в Израел на американския президент Джо Байдън днес там за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху пристига германският канцлер Олаф Шолц в опит да предотврати разрастване на конфликта между Израел и групировката „Хамас“ на фона на тежка хуманитарна криза в ивицата Газа.

Няколкостотин хиляди палестинци се намират все още в северната половина на ивицата, съобщи израелската армия, която ступва сили по границата за възможно сухопътно настъпление. Световната програма по прехраната е струпала на египетската граница тонове хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа, но пунктът Рафах остава затворен от съображения за сигурност, както съобщиха властите в Кайро.

„Готови сме да помогнем на 800 хиляди палестинци“, заяви говорител на програмата. В очакване на бежанска вълна от Газа Йордания заяви, че няма да приема палестински бежанци. Същото засега отказва и Египет, който организира в събота среща на върха за намирането на политическо решение на конфликта.

Print Friendly, PDF & Email