26.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

И на ХХV издание на международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ журито ще изнесе своя уникален концерт

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ се провежда ежегодно през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града. В дългата вече 25-годишна история на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Това е възможност за творческо общуване между различни поколения, тъй като, освен конкурсната част, се провеждат майсторски класове, лектории и др. За мнозина от младите дарования този конкурс дава мощен тласък за професионалното им израстване, а за най-добрите е старт на успешната им международна кариера.
На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 5 – 9 септември жури ще бъдат – вдъхновителят и негов почетен председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Огнян Константинов /виола/, доц. Марина Капитанова /пиано/, д-р Милена Манева – Вълчева /класическа китара/.
За 2022 г. видовете инструменти за солистичните категории са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. Лауреатите на призови места получават диплом и парична премия от организаторите – община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най – високата награда „Гран при“, което говори за високите му изисквания. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е особено признателен.
Освен обявените в регламента призове, с радост можем да съобщим и за още една голяма награда на ХХV издание на конкурса – съобщават от общината..
Международният Фестивал „Софийски музикални седмици“ с председател проф. Момчил Георгиев ще връчи специална награда / участие в концерт или майсторски клас в предстоящото през 2023 г. 54-то издание на фестивала / на 2 –ма участникци по мотивирано предложение на журито. Това е още по-голяма мотивация за участниците да се представят на ниво – възможност да се докоснат до духа на този престижен музикален форум, представящ образци на изпълнителското изкуство.
Конкурсът има регламент и съпътстващи документи, публикувани на сайта на общината. Също там се публикуват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в огледална зала „Нели Божкова“ като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.
След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от техни изпълнения. А най-уникалното е концертът, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.
За тази година са подали заявления 61 солисти, в категория Акомпанимент – 2 , Учител/ученик – 2 ., Камерна музика – 9 . ансамбли, вкл. клавирно трио на 1 пиано и духов квинтет.
Освен от цяла България, има участници от Китай и от Кралския музикален колеж-Лондон.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email