06.12.2023

И вчера протестиращите от въглищните централиоставиха блокирани магистрали и „Хаинбоаз“

Протестиращите прочетоха своите искания и излязоха с призив към управляващи. Те искат осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната. Това нещо, по техните думи, ще гарантират до 2038 г. работа на въглищните централи и мините.

Те също те искат от решението от 31 януари 2020 г. – никакво намаление на мощности от ТЕЦ „Марица-изток“ до 2038 г.,  както и от тази година, да не се затварят въглищните централи, както и 12 януари от тази година, което задължава Министерският съвет да договори 40% мощности.

Те искат незабавно започване на енергийна стратегия на България, със задължително участие на социалните партньори. Представители на протестиращите информираха, че до ден днешен страната ни не разполага с енергийна стратегия, което според тях е нелегитимно България да връща териториалните планове без да има такава стратегия.

Четвъртото искане на протестиращите е отлагане на либерализацията на пазара на тока за битови потребители от 1 януари 2026 г., до достигане на средноевропейските нива на домакинствата в положение на енергийна бедност. Според енергетиците, освободи ли се пазара, ако се внася ток през зимата, е възможно цената много да скочи.

Петото искане е прозрачност в процедурите по инвестиционните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони със съответните проекти. Абсолютно всички централи, мините, общините, са имали проекти, които са били „сложени в коша“ според енергетиците.

Шестото искане на протестиращите е отпадането от териториалните планове на предприятия за конверсия на въглищните региони.

Исканията са пратени към София, те очакват покана от председателите на парламентарните групи. До тогава те остават на място, а ако не бъдат изпълнени исканията, миньорите и енергетиците дадоха заявка, че ще искат оставка на управляващите.

Блокади има на магистралите „Тракия“ и „Струма“, както и на прохода Хаинбоаз.

Протестиращите миньори и енергетици от Бобов дол се събраха в 9.30 часа пред ТЕЦ-а, за да потеглят на автошествие и с цел да блокират АМ „Струма“ при пътен възел Дупница-Кюстенди.

Остават затворени АМ “Тракия при Стара Загора и Прохода на Републиката, съобщиха от МВР.

Затруднено е движението на път ІІ-62 /Дупница – Кюстендил/ в двете посоки. Обходният маршрут е през път І-6 /София – Радомир – Кюстендил/. На място са екипи на пътна полиция.

Блокирано е и движението на АМ „Струма“ при км 59+190 в двете посоки София-Благоевград.

Полицията отбива трафика на АМ „Струма“ при пътен възел Дупница-север и град Бобошево, за да няма опашки. Определен е обходен маршрут в двете посоки е по път І-1 Благоевград – София от пътен възел „Дупница север“ до пътен възел „Бобошево“.

Print Friendly, PDF & Email