04.10.2023

Италия продължава да се бори с последиците от наводненията в областта Емилия – Романя

Италия се бори с последиците от катастрофалните наводнения в областта Емилия – Романя. Бедствието отне живота на 9 души. На хората в района се препоръчва да не напускат домовете си, училищата, в много населени места са затворени.

В най-пострадалите провинции южно от главния град Болоня – тези на Равена, Чезена и Форли, продължава евакуацията на хората, чийто брой е вече над 13 000 души. Свлачищата са неизброми, пътищата са непроходими, проблеми има по магистрала „А-1“ при Болоня , а магистрала „А-14“ заради наводнения е още затворена в района Романя.

Населени места са без ток и вода. Над 5000 ферми са под вода. Гледката навсякъде е като при потоп, защото наводненията там предизвикани от необичайно обилните и продължителни валежи за тези географски ширини започнаха в началото на месеца.

Възобновиха се през тези дни и до момента са паднали общо валежи колкото за една година. Губернатора на областта Стефано Боначини каза, че „нанесените щети са за милиарди евро“.

Анализ на Висшият институт за опазване и изследване на околната среда ( ISPRA), показа, че най-уязвимия за наводнения италиански регион е Емилия-Романя.

Премиерът Джорджа Мелони е извън страната. За това, следващата седмица, правителството ще обяви бедствено положение и ще обсъди указ за финансова помощ.

Print Friendly, PDF & Email