19.04.2024

Историята на Добруджа търси средства за съхраняването си

Народните представители от област Добрич и Иван Ченчев – председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание се обединиха около обща кауза в подкрепа на това историята на Добруджа да бъде съхранена, съобщи народният представител от БСП от Добрич Мая Димитрова. „С председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Иван Ченчев застанахме зад каузата историята на Добруджа да бъде съхранена и работата на Добруджанския научен институт да бъде подпомогната”, добави тя.
На срещата в Народното събание миналия петък, инициирана от Мая Димитрова, взеха участие и народните представители Деница Сачева от ГЕРБ, Ертен Анисова от ДПС и Константина Петрова от ВЪЗРАЖДАНЕ Председателят на Добруджанския научен институт Борис Спасов подчерта необходимостта този институт да бъде финансиран по подобие на Тракийския и Македонския.
Иван Ченчев, Мая Димитрова и народните представители от област Добрич, присъстващи на срещата, бяха категорични, че макар и да касае един регион, Добруджа и нейната история са национално богатство. Проблемът, по думите им е, че служебното правителство е отказало да внесе нов бюджет, а е удължило стария, което не позволява да се търси финансиране за сериозната научна работа на Добруджанския институт.
Институтът е създаден през 1932 г. Негов пръв председател е проф. Михаил Арнаудов, в него работят изтъкнати учени и писатели, сред които Дора Габе, Антон Страшимиров, Йордан Йовков.По време на срещата се реши в краткосрочен план да се търси възможност през Министерството на културата да се финансира издаването на 5-ия том на историята на Добруджа. Дългосрочна цел остава трайно решение за държавно подпомагане на Добруджанския научен институт.
„Досега са издадени четири тома „История на Добруджа”, академично издание, формат А4, с твърда подвързия. Те обхващат периода от праисторията на Добруджа до 1944 г. Първият том е преиздаден с допълнено издание, преиздаден и е третият том. Всеки от томовете е между 400 и 600 страници, с много илюстрациии. Всеки том е с тираж по около 1500 броя. Има ги в регионалната библиотека, в читалищни библиотеки, в общините в Добрич и Силистра има определени количества”, казва още Борис Спасов. „Подготовката за петия том е на никакъв етап, буквално. Засега е само идея, върху него досега не е работено. Ако се намерят средства, ще се сформира научен екип. Вероятно ще обхваща период от 1944 до 2000-2010 г. За него ще са необходими поне 80 000 лева.
Последният четвърти том е издаден преди повече от 15 години”, добавя историкът.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email