22.07.2024

Историкът Дечко Лечев получи от кмета на Шумен пластика по случай 80-тата му годишнина

Кметът Любомир Христов поздрави Дечко Лечев в навечерието на неговия 80-ти рожден ден. В знак на уважение и признателност за активната му обществена и научна дейност градоначалникът му подари пластика с изображение на Мадарския конник, изработена от шуменският скулптор Валерий Желязков, съобщиха от пресцентъра на общината.
„Бъдете честит и живейте с доброто, което сте оставили след себе си – на семейството си, на града, на професията и на музея“, така Христов посрещна рожденика по-рано днес. В емоционална среща двамата си спомниха за времето, когато професионалните им задължения са ги свързвали в съвместна работа по опазване на културно-историческото наследство в региона.
Доктор по философия, старши научен сътрудник по история, изследовател на Българското възраждане, на дарителството и на Шуменския край Дечко Лечев е дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Шумен. Повече от 22 години от живота си той посвещава на музейното дело у нас. Носител е на Орден „Кирил и Методий” I степен и на „Наградата на Шумен“ за значими научни постижения.

Print Friendly, PDF & Email