18.06.2024

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в католическата църква в Истанбул

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за убийството на човек в католическата църква в Истанбул, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Нападението бе извършено в неделя в 11:40 ч. местно време (10:40 ч. българско) по време на служба в църквата „Санта Мария“ в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 г. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му.
Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че в рамките на предприетото разследване са били задържани общо 47 души, включително двама заподозрени за извършването на убийството – гражданин на Таджикистан и руски гражданин. Полицията е извършила обиски на 30 адреса в Истанбул.
Йерликая посочи, че следите сочат, че „Ислямска държава“ стои зад организирането и извършването на нападението.
Заподозрените за убийството са били задържани към 22 ч. в неделя.
Йерликая изтъкна, че престъпниците са били заловени в рамките на 12 часа след нападението, като благодари на полицията за извършената работа.
Засега не са известни конкретните мотиви за нападението.
Сестрата на 52-годишния Джихан посочи, че той е бил с умствена изостаналост. Йозлем Джихан каза пред в. „Хюриет“, брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която все още не е съобщено, че той е починал.
По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата „Санта Мария“ вътре е бил и генералният консул на Полша заедно с децата си.

Print Friendly, PDF & Email