18.06.2024

Искат 1.2 млн. лева за разчистването на 6000 куб. метра боклук от гробището в Тополи

Предстои разчистване на натрупан боклуци в гробище край Варна.
Сумата от 1.2 млн. лева иска общинското дружество „Обреди“ от бюджета за 2024 за разчистването на над 6000 куб. м. битов смесен отпадък, генериран от гробището в село Тополи. Това става ясно от дневния ред на престоящо заседание на комисията по собственост и стопанство към Общински съвет, научи Moreto.net.
На 13 септември 2023 е извършена проверка и е написано предписание от органите на РЗИ – Варна за премахването на натрупани отпадъци в гробищния парк. Срокът за предприемане на мерки е до края на юни 2024 година.
Инспекторите са констатирали, че краят на парка не е ограден и има струпани множество разнообразни отпадъци – чаши, дрехи, камъни, бутилки и други. Между гробищните места за покойници имало осигурени съдове за отпадъци, които са препълнени. Освен това имало следи за запалени и изгорени отпадъци, имало и бутилки, части от храсти, клони от високи дървета, хартии и други.
По думите на управителя на дружеството Тодор Генков боклуците са акумулирани преди повече от 10 години и представляват смесен битов отпадък, почва, камъни и зелени отпадъци. Твърди обаче, че откакто е встъпил в длъжност през 2022 година, следва подобрение на графика за текущо почистване на парка от обслужващата фирма и започна по – регулярното му извозване.
Това не било достатъчно да реши проблема с така натрупания дотук боклук. Освен това „Обреди“ не разполага с необходимите средства за премахването му. Особено след удържан дивидент за 2020 и 2021 в размер на 97%.
През 2018 е направено геодезическо заснемане като именно при него е констатирано, че натрупаното количество е в размер на 6055 куб. м.
При заснемането са установени общо 6 купчини с отпадъци. Най-голямата е над 2000 куб.м, а най- малката – близо 250 куб.м.
За проблема с отпадъка дружеството многократно е уведомявало Община Варна с писма през 2020 година. Смесеният битов отпадък е генериран основно от граждани, посещаващи гробищния парк и е смесен със земни маси и строителни отпадъци от дейността на дружеството.
„Обреди“ се обръща към Общински съвет като принципал, защото не е в състояние само да се справи с проблема.

Print Friendly, PDF & Email