07.12.2023

Иранският външен министър се е срещналс лидера на „Хамас“ в катарската столица Доха

Иранският министър на външните работи се е срещнал с лидера на екстремистката палестинска организация „Хамас“ в катарската столица Доха, предаде ДПА.

Ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания се е срещнал с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, показват видеозаписи, до които е достигнала иранската държавна новинарска агенция ИРНА. „Хамас“ осъществи безпрецедентна, изненадваща атака срещу Израел сутринта на 7 октомври. Резултатът беше най-голямото кръвопролитие от години в израелско-палестинския конфликт.

ДПА отбелязва, че от около 15 години Катар е един от основните поддръжници на „Хамас“. В същото време страната от Залива пое ролята на посредник спрямо Запада. В четвъртък канцлерът на Германия Олаф Шолц прие в Берлин емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Абдолахиан пристигна в Доха след срещи със съюзници по време на обиколка през Ирак, Сирия и Ливан, включително и с лидера на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ Хасан Насрала.

По-рано Асошиейтед прес предаде, че в ливанската столица Бейрут Абдолахиан е призовал Израел да спре атаките си по ивицата Газа, защото войната може да се пренесе и в други части от Близкия изток, ако „Хизбула“ се намеси в сраженията. Това според иранския министър на външните работи ще причини на Израел „огромен трус“.

Абдолахиан потвърди пред представители на медиите, че в „Хизбула“ вече са подготвили сценарии за своя намеса във войната „Хамас“ – Израел.

Print Friendly, PDF & Email