20.06.2024

Изследват безплатно нивото на кръвната захар

Kампания за безплатно изследване на кръвната захар ще се проведе в периода 20-22 март в сградата на Центъра за обществена подкрепа, с адрес: кв. „Аспарухово“, ул. „Мур“ № 2, съобщават от Община Варна.
Задължително е предварителното записване на място или на тел.0885 992 220.
Инициативата се реализира с подкрепата и съдействието на ДКЦ II „Свети Иван Рилски” и район „Аспарухово“.
Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.
Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Print Friendly, PDF & Email