29.11.2023

Израел увери, че може да се справи и с война на два фронта

Израел подсили своите войски, разположени на северната граница на страната с Ливан, след дни на нападения, предприети от подкрепяната от Иран шиитска милиция „Хизбула“, предаде ДПА.

„Хизбула“ се опита да отклони оперативните ни усилия от южната част на страната с няколко огневи атаки вчера“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Това е направено по указание на Иран и с негова подкрепа, „застрашавайки ливанската държава и нейните граждани“, допълни той.

Военните съобщиха, че Израел е задействал план за евакуация на жителите, намиращи се на 2 км от Ливан. Това се случва след размяна на огън с „Хизбула“, успоредно с конфликта в южната част на Израел с Хамас.

Израел ще отговори решително на всяко нападение на своя територия, подчерта  Хагари. Той увери, че израелската армия е в състояние да се справи с конфликт на два или повече фронта.

От няколко дни Израел нанася въздушни удари по ивицата Газа след безпрецедентната изненадваща атака на бойци на „Хамас“ срещу израелски гранични райони на 7 октомври, отбелязва ДПА.

Въпреки че основната цел в момента е ивицата Газа, според Хагари израелските сили пазят и за евентуални по-нататъшни конфронтации.

„Ако „Хизбула“ направи грешката да ни подложи на изпитание, отговорът ще бъде смъртоносен“, каза той.

През последните дни на границата между Израел и Ливан неколкократно имаше сблъсъци, при които бяха убити няколко души. Това подхрани опасенията за потенциална ескалация на насилието в региона, посочва ДПА.

Print Friendly, PDF & Email