29.11.2023

Израел готви операция по суша в Ивицата Газа,НАТО подкрепя „пропорционална защита“

Хамас“ подложи на масиран ракетен удар Тел Авив в отговор на израелските въздушни удари „срещу цивилни“ в два бежански лагера в Газа

Израелската армия обяви, че подготвя сухопътна операция срещу „Хамас“ в Ивицата Газа, но политическите лидери на страната все още не са взели решение по въпроса, предаде АФП.

„Очакваме да видим какво ще бъде решението на нашето политическо ръководство за потенциална наземна“ офанзива, заяви пред журналисти говорителят на армията Ричард Хехт.

Армията е разположила десетки хиляди бойци по границата с палестинския анклав, докато продължава опустошителните въздушни удари срещу мишени в Газа.

Междувременно страните от НАТО заявиха пред израелския военен министър Йоав Галант, че са редом с Израел след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, в резултат на която бяха убити над 1200 души в Израел и още около 1200 палестинци. Но Алиансът призовава Израел да отговори „пропорционално“.

Галант запозна колегите си от пакта ситуацията посредством видеовръзка.

„Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че НАТО осъжда терористичните атаки по най-категоричен начин и допълва, че „Израел не е сам“, се казва в становище на Алианса:

„Съюзниците изразиха солидарност с Израел, който има право да се защити пропорционално от тези неоправдани актове на терор“.

„Хамас“ подложи вчера на масиран ракетен удар Тел Авив в отговор на израелските въздушни удари „срещу цивилни“ в два бежански лагера в Газа, съобщи радикалната палестинска групировка, предаде АФП.

„Бригадите Изедин ал Касам“ (въоръженото крило на движението – б.р.) изстреляха ракети към Тел Авив в отговор на ударите срещу цивилни в лагерите Ал Шати и Джабалия“, обяви „Хамас“ в електронно съобщение до журналисти.

Кореспонденти на АФП съобщиха за десетки въздушни удари в рамките на 30 минути вчера сутринта в посока лагера Ал Шати и към северната част на Ивицата Газа.

Говорител на „Хамас“ заяви, че в резултат има десетки жертви и ранени. По данни на АФП убитите са поне седем, а шест сгради в лагера са унищожени.

Израел започна мащабна военна кампания срещу „Хамас“ в Ивицата Газа след изненадващата атака на ислямистите срещу еврейската държава на 7 октомври, в която бяха убити над 1200 души.

Други около 1200 са убити в палестинския крайбрежен анклав при израелските въздушни удари, съобщиха представители на „Хамас“.

Print Friendly, PDF & Email