31.05.2024

Израел атакува 320 цели в ивицата Газа

Лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха на виртуална среща конфликта между Израел и „Хамас“

Израел е атакувал 320 цели в ивицата Газа през последното денонощие, предаде ВВС като се позова на Израелските сили за отбрана. Според информацията, военните са набелязали инфраструктура на Хамас, включително тунели и оперативен щаб.

Посочва се също, че са били ударени позиции, които биха могли да „застрашат“ израелските сили, подготвящи се за наземна операция в ивицата. Палестинските власти заявиха, че при два отделни израелски въздушни удара срещу северната част на ивицата Газа са били убити 27 души, а 17 са ранените.

Съобщава се и за двама убити палестинци в бежански лагер до град Рамала на Западния бряг. Според местни жители израелските сили са нахлули в лагера и са арестували много хора, при което се е стигнало до сблъсъци.

Израелските въоръжени сили засега не са коментирали случая.

По-рано беше съобщено за експлозии близо до няколко болници в Газа. Все още не е ясно дали има пострадали. Израелските сили за отбрана заявиха, че ще проверят дали по цели в тези райони са били нанасяни въздушни удари.

Лидерите на шест западни държави потвърдиха подкрепата си за „правото на Израел да се защитава срещу тероризма“, но и го призоваха да се придържа към международното хуманитарно право. В същото време втори  конвой с хуманитарна помощ получи разрешение да влезе в ивицата Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху се споразумяха, че в обсадения палестински анклав вече ще се  допуска „непрекъснат поток“ от хуманитарна помощ, съобщи Белият дом.

Заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс съобщи, че вторият конвой от 14 камиона с помощи за Газа вече е в палестинския анклав. В събота първите 20 камиона с хуманитарна помощ пресякоха границата през пункта Рафах между Египет и Газа. Грифитс публикува в социалната мрежа X съобщение, в което казва, че това е още една „малка искрица надежда за милионите хора, които се нуждаят от хуманитарна помощ.“ Хуманитарният ръководител на неправителствената организация Оксфам Магнус Корфиксен заяви, че „пропускането на няколко камиона на ден просто не е достатъчно“ и призова хуманитарните агенции да получат „безпрепятствен достъп“ до Газа. А според крайнодесния министър на сигурността на Израел Итамар Бен-Гвир не трябва да има гаранция за „продължителна помощ“ за територията, освен ако „Хамас“ не се съгласи да освободи всички заложници, които все още държи.

Лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха на виртуална среща конфликта между Израел и „Хамас“. Те са поели ангажимент да работят в тясно сътрудничество, за да попречат на разрастването на войната, като в същото време търсят политическо решение и траен мир. Шестимата лидери също така приветстват освобождаването на двама заложници от страна на „Хамас“ и призоват за незабавното освобождаване на всички останали заложници, които са над 200.

Призивите бяха отправени на фона на нарастващите опасения, че войната между Израел и „Хамас“ може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликт, докато Израел обстрелва Газа, а сблъсъците по границата му с Ливан се засилват. Снощи израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари по две клетки на „Хизбула“ в Ливан, които планирали да изстрелят противотанкови ракети и снаряди към Израел.

През последните няколко часа имаше съобщения за експлозии близо до няколко болници в Газа. Все още не е ясно дали има пострадали. Сред тях е „Ал Шива“, най-големият медицински комплекс в Газа. Израелските сили за отбрана заявиха, че ще проверят дали по цели в тези райони са били нанасяни въздушни удари.

Print Friendly, PDF & Email