21.02.2024

Израелски танкове навлязоха отновов покрайнините на Газа, прекъснаха важен път

Израелски танкове са навлезли вчера сутринта в покрайнините на град Газа и са прекъснали ключов път от север на юг в палестинската територия, съобщава Франс прес.

Свидетели казаха, че в района на Зайтун са били забелязани танкове, които стрелят по всяко превозно средство, което се опита да мине по шосето.

Израел „постепенно се придвижва напред според плана“ в Ивицата Газа, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Той отказа да потвърди местоположението на сухопътните сили, след като в социалните медии се появиха съобщения, че израелски танкове напредват по главен път в ивицата Газа.

„Готови сме за всякакъв сценарий“, заяви военният говорител Даниел Хагари. Очевидци заявиха пред Франс прес, че израелски танкове са навлезли тази сутрин в покрайнините на град Газа и са прекъснали ключов път от север на юг в палестинската територия. Израел засили сухопътна офанзива през последните дни като част от военния отговор на атаките на „Хамас“ от 7 октомври, обещавайки да унищожат ислямистката групировка. Израелската армия съобщи по-рано, че е убила десетки бойци от палестинското ислямистко движение „Хамас“, барикадирали се в сгради и тунели. Поразени са над 600 терористични цели, сред които оръжейни складове.

„Хамас“ държи повече заложници отколкото се предполагаше, съобщи израелската армия. 239 души са в ръцете на „Хамас“, а съдбата на други 40 не е известна. Водят се преговори за възможно освобождаване на заложници с посредничеството на Катар.

„Хамас“ е поискала петдневна хуманитарна пауза в операциите на Израел, за да позволи помощ и гориво в обсадената ивица Газа в замяна на освобождаването на всички цивилни заложници, държани от екстремистите, каза източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Повече от половината заложници за чужди граждани от 25 държави.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че работи върху хуманитарна пауза, за да стигне помощ до цивилните в Газа. Вчера 33 камиона с хуманитарна помощ са влезли в ивицата през границата с Египет, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Print Friendly, PDF & Email